Na GSV-u odlučeno: U roku tri tjedna utvrdit će se sve tvrtke koje radnicima ne isplaćuju plaću

DO 15. travnja Ministarstvo financija pripremit će podatke o tvrtkama bez zaposlenika kako bi se nad njima pokrenuo stečajni postupak. Do istog datuma, također, utvrdit će se svi oni poslovni subjekti koji zaposlenicima ne isplaćuju plaću i ne uplaćuju doprinose.

Odluke se to donesene na sjednici GSV-a na kojoj su sudjelovali predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca s ciljem utvrđivanja mjera za suzbijanje nelikvidnosti kojima bi se riješile neisplate plaća te neuplate doprinosa i poreza.  Trojno povjerenstvo na temelju sakupljenih podataka trebalo bi zatim predložiti rješenja za zatečeno stanje.

Kako je najavio ministar Božidar Kalmeta, osnovat će se jamstveni fond za isplatu plaća onim radnicima kojima te plaće njihove tvrtke ne isplaćuju, a Ministarstva financija, pravosuđa i gospodarstva do 20. travnja trebali bi predložiti zakonska rješenja koja bi onemogućila neplaćen rad.

Isto tako, nastojat će se uspostaviti mehanizam istovremene isplate plaća, poreza i doprinosa te će se na temelju novog zakona, odnosno izmjena kaznenog zakona kažnjavati neopravdano izbjegavanje isplate plaća.

Pročitajte više