NA IZBORIMA 28. PROSINCA U SRBIJI 18 STRANAKA I KOALICIJA

Republička izborna komisija utvrdila je u srijedu Zbirnu izbornu listu osamnaest stranaka i koalicija koje će sudjelovati na izvanrednim parlamentarnim izborima u Srbiji 28. prosinca.

Za 250 mandata u srbijanskom parlamentu na izborima će se boriti 4144 kandidata, priopćila je Republička izborna komisija.

Za ulazak koalicije ili stranke u parlament potrebno je prijeći izborni prag od pet posto glasova, koji se računa u odnosu na broj izašlih od ukupno oko 6,5 milijuna birača u Srbiji.

Cijela Srbija je jedna izborna jedinica, a državljanima Srbije koji će u vrijeme izbora biti u inozemstvu neće biti omogućeno glasanje u diplomatskim i konzularnim predstavništvima Srbije i Crne Gore.

Prema dosadašnjim istraživanjima javnog mišljenja, tek će nekoliko stranaka i koalicija prijeći izborni prag i ući u idući saziv Skupštine.

U toj su skupni Demokratska stranka pokojnog premijera Zorana Đinđića, čiji je nositelj aktualni ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić, a prvi na listi predsjednik Skupštine državne zajednice Dragoljub Mićunović. Slijede lista radikala Vojislava Šešelja i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice.

Također, na ulazak u parlament može računati i lista "G17 Plus-Miroljub Labus" na kojoj je, pored članova te stranke, i pet članova Socijaldemokratske partije Slobodana Orlića.

Prema istraživanjima na prelazak izbornog praga može računati i koalicija Vuka Draškovića i Velimira Ilića, predsjednika Srpskog pokreta obnove i Nove Srbije, te možda i Socijalistička partija Srbije Slobodana Miloševića.

Manjine, koje su zadržavanjem izbornog praga od pet posto u startu hendikepirane, okupljaju uglavnom dvije koalicije.

Prva je "Zajedno za toleranciju-Čanak, Kasa, Ljajić", koju čine Liga socijaldemokrata Vojvodine, Savez vojvođanskih Mađara, Sandžačka demokratska partija, Liga za Šumadiju i još 11, uglavnom manjinskih stranaka, neđu kojima su i Hrvatski narodni savez i Demokratski saveza Hrvata u Vojvodini.

Druga je koalicijska lista "Reformisti-socijaldemokratske partije Vojvodine-Srbije, Miodrag-Mile Isakov", koja za zastupnike predlaže i predstavnike Demokratske stranke vojvođanskih Mađara, Socijaldemokratske partije Roma Srbije i Crne Gore, Partije romskog jedinstva, Banatskog foruma, Jugoslavenske demokratske stranke, Srpskog kulturnog pokreta i Nove socijaldemokracije Vojvodine.

Na listama koje će se naći pred biračima 28. prosinca čak su četvorica haaških optuženika. Dvojica su već u Scheveningenu, a to su Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj.

Nedavno optuženi bivši načelnik Generalštaba Vojske SCG Nebojša Pavković nositelj je izborne liste u koaliciji s "otpadnikom" od Miloševićevih socijalista Branislavom Ivkovićem.

Još uvijek aktualni načelnik Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije, policijski general Sreten Lukić, na listi je Liberala Srbije srbijanskog ministra policije Dušana Mihajlovića.

(Hina) ttag rt

Pročitajte više