Na jugu Iraka oštećen naftovod

OSAM cijevi naftovoda oštećeno je u eksploziji u srijedu navečer na jugu Iraka, što bi moglo utjecati na izvoz, izjavili su u četvrtak za AFP dvojica čelnika Južne naftne tvrtke (SOC) i ministarstva za naftu.

"U 21.00 sat (17.00 sati po GMT-u) eksplodirala je naprava pod mostom koji se srušio i oštetio osam paralelnih cijevi naftovoda koji povezuju naftna polja Zubeir 1 i Zubeir 2", dvadeset kilometara jugozapadno od Basre, kazao je čelnik SOC-a koji nije htio otkriti identitet.

Dužnosnik ministarstva nafte rekao je pak da se eksplozija dogodila u al-Barjassiji, kuda prolazi 20 cijevi naftovoda od čega je osam oštećeno.

"U četvrtak ujutro požar još uvijek nije bio pod nadzorom i sabotaža će utjecati na izvoz", kazao je dužnosnik. Kazao je da se tim naftovodima sirova nafta dopremala s polja Rumeila u spremnike u Zubeiru. Sirova se nafta zatim prevozila do terminala za izvoz.

U srijedu je plinovod od Basre do pokrajina na jugu Iraka bio meta sabotaže koja je uzrokovala požar.

Pristaše radikalnog šijitskog vođe Moqtade al Sadra koji se u svetom gradu Najafu sukobljuju s iračkim snagama i s američkom vojskom zaprijetili su nedavno da će napasti naftnu infrastrukturu na jugu zemlje.

Pročitajte više