Prijevoznici na Kvarneru zgroženi novim cijenama: "Lani koštalo 15, a sada 350 eura"

Foto: Zračna luka Rijeka

Predstavnici Obrtničke komore Primorsko-goranske županije, Udruge hrvatskih putničkih agencija i Turističke zajednice Kvarnera jučer su na konferenciji za novinare zatražili ukidanje ovogodišnjeg cjenika parkiranja za prijevoznike u Zračnoj luci Rijeka, kojim je uprava aerodroma značajno povećala cijene za taksiste i prijevoznike putnika, u nekim kategorijama i za više od tisuću posto u odnosu na prošlu godinu.

Zatražili su vraćanje prošlogodišnjih cijena budući da su i sami cijene usluge prijevoza putnika za ovu godinu formirali na temelju lanjskog cjenika, koji je bio na snazi do prošlog mjeseca. Međutim, cijene parkiranja početkom travnja značajno su povećane, i to, kako tvrde, bez ikakve najave ili obrazloženja iz uprave Zračne luke, što sada ugrožava njihovo poslovanje.

Najavili su kako će se za pomoć u rješavanju ovog, za njih gorućeg problema, obratiti ministarstvima turizma te mora, prometa i infrastrukture s obzirom na to da je država vlasnik Zračne luke Rijeka, piše Novi list.

"Ovo ruši konkurentnost destinacije"

Emil Priskić, predsjednik županijske Obrtničke komore, istaknuo je da su cijene ulaska i parkiranja vozila u Zračnoj luci značajno rasle, u nekim slučajevima preko sto posto, a u najdramatičnijim i preko tisuću posto, u odnosu na prošlu godinu.

Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov je rekla kako TZ već godinama izravno potiče dolazak turista na Kvarner, u suradnji s gospodarstvenicima iz tog sektora, na Zračnu luku Rijeka. 

"Ovo ruši konkurentnost destinacije, pri čemu je dovedeno u pitanje hoće li turoperatori nastaviti poslovanje na Kvarneru, a dijelom se radi o najvećim europskim turoperatorima koji pune naše kapacitete", kazala je.

"Moramo pronaći rješenje kako bismo imali stabilnost i iz godine u godinu i znali što nas čeka te da se cijene ne mijenjaju u zadnjem trenutku jer su cijene u agencijama bile formirane već prije godinu dana", dodaje.

Prema riječima predsjednika Udruge hrvatskih putničkih agencija Tomislava Faina, novi cjenik parkiranja za prijevoznike u Zračnoj luci Rijeka je posljedica potpunog nerazumijevanja turističkog sektora od strane uprave Zračne luke.

Lani 15, a sad traže 360 €

"Kako je već rečeno, mi cijene našim partnerima šaljemo godinu dana unaprijed, da bismo sada, na pragu turističke sezone, dobili novi cjenik za tekuću godinu. Ne radi se tu o povećanju za tri-četiri posto, nego o 100, 300, 1000-postotnom ili još većem povećanju cijena", rekao je Fain.

Da bi bilo jasnije, ulazak autobusa koji prevozi putnike iz Zračne luke do odredišta ili obrnuto lani je koštao 15 eura, a ove godine košta 360 eura.

Skuplje nego u Ljubljani i Veneciji

"Ako to usporedimo s cijenom transfera putnika autobusom od Zračne luke do grada Rijeke, koji stoji oko 300 eura, u što je uključen autobus, vozač, gorivo, davanja i ostali troškovi, ispada da je ulazak na parkiralište aerodroma znatno skuplji od samog prijevoza", kazao je Fain.

"Ujedno, riječ je o cijeni koja je viša od one u Ljubljani, Veneciji i okolnim zračnim lukama. Primjerice, u Zračnu luku Zadar autobusom možete ući na parkiralište, iskrcati ili ukrcati putnike u periodu od petnaestak minuta bez ikakvog plaćanja", dodaje.

"Svi smo ogorčeni, iznenađeni, tražimo da se ovaj cjenik odmah promijeni jer već u subotu, (danas, op.a), dolaze nam prvi putnici, a mi možemo ili platiti ove cijene ili putnike dočekivati na rampi parkirališta", navodi Fain.

Tri glavna zahtjeva

Prema njegovim riječima, tri glavna zahtjeva, nakon održanog sastanka, su da se odmah ukine novi cjenik za visokofrekventne korisnike parkirališnog prostora Zračne luke Rijeka, kao i da se cijene vrate na razinu prošlogodišnjih.

"Predlažemo i vlasnicima Zračne luke Rijeka da na dnevni red jedne od idućih skupština društva stave problematiku upravljanja Zračnom lukom jer smatramo da treba dobro razmisliti je li osoba koja upravlja aerodromom zaslužila to raditi i dalje", rekao je Fain.

"Tražimo i da se buduće uprave redovito sastaju s predstavnicima turističkog sektora oko upravljanja zračnom lukom, ne u smislu operativnog upravljanja, nego turizma cijele destinacije Kvarnera", dodaje.

Novi cjenik

Novi list je iz Obrtničke komore PGŽ dobio na uvid novi cjenik za korištenje parkirališnog prostora koji su, kako tvrde, dobili od uprave ZL Rijeka, kao i lanjski cjenik. Razlike su, u najmanju ruku, značajne. Sezonska dozvola za autotaksi vozila tako po novom cjeniku stoji 1800 eura, dok je lani stajala 825 eura.

Za shuttle i povremeni prijevoz lanjska je godišnja pretplata iznosila 825 eura, mjesečna 160 eura, a jednokratna, s dvadeset kartica za izlaz s parkirališta, 104 eura. Ove godine su u toj kategoriji uvedene različite cijene za mjesečne pretplate s obzirom na broj mjesta za prijevoz putnika, no godišnja pretplata iznosi čak 2900 eura za sva vozila, a mjesečna između 690 i 1290 eura.

Pretplata za rent-a-car vozila za korisnike poslovnih prostora na aerodromu poskupila je s 20 eura mjesečno, po parkirnom mjestu, za pet vozila, na 35 eura, a za ostale sa 70 eura na 120 eura po mjestu, za pet vozila.

Pročitajte više