NA MILOŠEVIĆEVU SUĐENJU ZAVRŠIO ISKAZ DRUGOG SVJEDOKA OBRANE

Republikanski analitičar James Jatras, drugi od najavljenih 1600 svjedoka obrane bivšega jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića, u četvrtak je u Haagu završio iskaz, a nastavak suđenja zakazan je za utorak jer obrana nije bila sigurna da za ponedjeljak može osigurati sljedećeg svjedoka.

Jatras, koji se tijekom protuispitivanja izjasnio i kao simpatizer srpskih lobista u Americi, u svjedočenju je tvrdio da je administracija bivšeg američkog predsjednika Billa Clintona na području bivše Jugoslavije vodila politiku kojom su se anatemizirali Srbi, a snage kosovskih Albanaca, "povezane s međunarodnim teroristima uključivši al Qaedu", predstavljane su kao žrtve.

U tom kontekstu svjedok je tvrdio kako je Clintonova administracija najprije odlučila bombardirati Srbiju, a potom mjesecima čekala pogodan povod koji se pojavio u obliku "događaja" u Račku. Jatras je, pritom, doveo u pitanje je li u Račku u siječnju 1999. doista počinjen masakr nad albanskim stanovništvom.

Jatras je za potrebe Republikanske stranke tijekom devedesetih godina izradio više analiza Clintonove politike.

Kako se u protuispitivanju, koje je vodio glavni tužitelj u predmetu Geoffrey Nice, razjasnilo, Milošević svjedoka nije pozvao niti u svojstvu eksperta, niti kao osobu koja ima izravnih spoznaja o ratu na području bivše Jugoslavije. Naime, Jatras je području Kosova, odnosno Srbije, bio najbliže tijekom jedinog posjeta Makedoniji i Albaniji prije nekoliko godina.

Prijedloge za pozivanje takvih vrsta svjedoka, poputa Jatrasa, sudska su vijeća u drugim suđenjima pred ICTY-jem u pravilu odbacivala jer su držali da njihova svjedočenja ne mogu ni po čemu biti relevantna.

Tužitelj Nice, dovodeći u pitanje vjerodostojnost svjedoka, upitao ga je utječe li njegova pripadnost grčkoj pravoslavnoj crkvi na njegovu objektivnost u svjedočenju, te je naveo više primjera njegove aktivne uključenosti u rad srpskih lobija SAD-u i izlaganja u kojima se Jatras pozivao na pravoslavne veze srpskog i grčkog naroda, a koje je tužiteljstvo pronašlo među dokumentima Srpskog kongresa jedinstva - udruge američkih Srba.

Unakrsno ispitivanje pokazalo je i da su svjedokovi roditelji godinama aktivni u radu srpskog lobija u Washingtonu.

Milošević je i u slučaju Jatrasa, kao i prije toga u slučaju prve svjedokinje Smilje Avramov, odbio mogućnost da postavlja pitanja svjedoku, nakon što je svoj dio posla završio britanski odvjetnik Stephen Kay, kojeg je sud imenovao njegovim braniteljem.

Milošević je ponovno pozvao sud da mu vrati pravo da se brani sam.

(Hina) xps ydgk

Pročitajte više