Na mirogoju održana komemoracija žrtvama Bleiburga i Križnih putova

U povodu spomendana, danas, 15. svibnja, bleiburškim žrtvama i žrtvama Križnog puta održana je komemoracija, položen je vijenac i zapaljene su svijeće, a počast im je odana kod spomenika žrtvama na Bleiburgu i križnim putovima godine 1945. na zagrebačkome groblju Mirogoju.

Komemoraciju su organizirale udruge "Hrvatski domobran" i Udruga ratnih veterana "Zagreb".

Predsjednik Ogranka udruge Hrvatskog domobrana iz Zagreba Davorin Škrinjar podsjetio je na neuspjeli pokušaj predaje pripadnika Oružanih snaga tadašnje Nezavisne države Hrvatske (NDH), koje je činilo 16 divizija s više od 580 tisuća vojnika, savezničkim snagama i njihovo izručenje partizanima i Jugoslavenskoj vojsci. Nakon tog izručenja Jugoslavenska armija i partizani masovno su ubijali ratne zarobljenike, a preživjele su prisiljavali na marševe smrti sve do rumunjske granice, kršeći tako odredbe Ženevske konvencije, rekao je Škrinjar. Tako je nastalo više od tisuću masovnih grobnica na Križnome putu, a za mnoge od njih se ne zna gdje su i nisu obilježene. "Bio je to obračun s političkim neistomišljenicima koji su označeni kao narodni neprijatelji i likvidrani bez suđenja", istaknuo je Škrinjar i dodao da su tako pogubljeni mnogi nevini Hrvati.

U crkvi Krista Kralja na Mirogoju služena je sveta misa za sve bleiburške i žrtve Križnoga puta, koju je predvodio gvardijan Franjevačkog samostana fra Rajko Gelemanović

On je, među ostalim, u propovijedi rekao da su žrtve naših predaka na Bleiburgu simbol težnje za hrvatskom slobodom i nezavisnošću.

Pokrovitelj ovogodišnjeg obilježavanja spomendana bleiburškim žtrvama i žrtvama Križnoga puta je Hrvatski sabor, a sutra, 16. svibnja, na Bleiburškome polju nazočnima će prigodno govoriti i predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

Zbog velikog zanimanja pučanstva za odlazak na Bleiburg, tvrtka Croatia-bus osigurala je besplatan prijevoz. Autobusi polaze u nedjelju, 16. svibnja, u 5,30 sati ispred zagrebačke katedrale.

(Hina) xdm ymć

Pročitajte više