Na Motovun Film Festivalu prvi put i nagrada Amnesty Internationala

AMNESTY INTERNATIONAL (AI), međunarodna organizacija za zaštitu i promicanje ljudskih prava, prvi će put u Hrvatskoj, na filmskom festivalu u Motovunu, dodijeliti međunarodnu filmsku nagradu za najbolji kratkometražni ili dugometražni film s ljudskopravnom tematikom, priopćio je danas AI Hrvatske.

Četveročlani žiri AI-a odabrat će dobitnika nagrade između 12 filmova, kome će pripasti nagrada, stakleni kipić u obliku svijeće, inače simbol AI-a. Taj kipić dizajnirao je svjetski poznat dizajner nakita Rodrigo Otazu, poznat po suradnji s mnogim svjetskim zvijezdama poput Arethe Franklin, Britney Spears, Madonne, Jennifer Lopez, itd.

U konkurenciji za nagradu su film "Ae Fond Kiss" u zajedničkoj produkciji Velike Britanije, Italije, Njemačke i Španjolske, američki "The Fog of War" i "The 4th World War", bugarski "Whose song is this?", francusko-indijski "A Nation Without Women", kineski "To Live Is Better Than to Die", makedonski "Ohne gepack: Oaza na mirot", bosanskohercegovački "Ohne gepack: Slike sa ugla", te četiri filma iz Srbije i Crne Gore - "Kordon", "Goblen", "Kenedi se vraća kući" i "Simfonija nebeskog grada".

Nagrada će se dodijeliti 29. srpnja u kinu Trg u Motovunu, a uručit će je direktorica AI Hrvatske Milena Beader.

Za trajanja festivala održavat će se i druge popratne aktivnosti dogovorene između AI Hrvatske i Motovun Film Festivala, poput promotivnog štanda AI-a na kojemu će se potpisivati peticija za kontrolu prodaje oružja te dijeliti promotivni materijal, a prikazivat će se i promotivni spot AI-a "Imagine".

Filmska nagrada AI-a prvi je put dodijeljena krajem 2002. na AI Film Festivalu u Amsterdamu, a iduće godine bit će uvedena i na filmskom festivalu u Berlinu, stoji u priopćenju.

Pročitajte više