Na obljetnicu ubojstva Putinovog kritičara odlikovan Aleksej Navalni

Foto: EPA

ŠEST godina nakon ubojstva ruskog oporbenog čelnika Borisa Nemcova, zaklada koja nosi njegovo ime odala je počast zatočenom disidentu Alekseju Navalnom. 

Boris Nemcov, koji je igrao važnu ulogu u oporbi Vladimiru Putinu i bio potpredsjednik vlade za vrijeme predsjednika Borisa Jeljcina, ubijen je s četiri metka u blizini Kremlja 27. veljače 2015.

Nakon njegove smrti, mnogi u Rusiji vide oporbenog čelnika Alekseja Navalnog kao novu nadu da se okonča mandat Vladimira Putina.

Zaklada koju je osnovala kći Borisa Nemcova u Bonnu komemorira svake godine njegovu smrt uz godišnju nagradu.

Aleksej Navalni (44) dobit će ove godine nagradu Nemcov za hrabrost u obrani demokratskih vrijednosti u Rusiji, objavila je Zaklada u subotu.

Navalni je "simbol otpora tiraniji u svijetu", pojasnila je Zaklada koja je pozvala na hitno oslobađanje Putinovog kritičara, koji je jedva preživio pokušaj trovanja novičokom prošle godine.

Više stotina ljudi okupilo se u subotu u Moskvi na obljetnicu ubojstva Borisa Nemcova, a među njima je bio i američki veleposlanik John J. Sullivan koji je položio cvijeće na mjestu gdje je ubijen Nemcov.

Sullivan je podsjetio da se taj političar borio "za bolju budućnost svoje zemlje i njezinih građana".

"On ostaje inspiracija mnogima koji se bore za pravdu, transparentnost, slobodu", tvitala je američka ambasada u Moskvi.

Na obilježavanju se našlo i nekoliko ambasadora zemalja EU.

"Nemcov je i dalje primjer za one koji nisu indiferentni prema slobodi, ljudskim pravima i demokraciji", napisala je na Twitteru delegacija EU u Rusiji.

Pročitajte više