Na suđenju optuženim Srbima svjedočio lovaski načelnik

U SUDSKOM postupku, što se na Županijskom sudu u Vukovaru od rujna 2003. vodi protiv prvooptuženog Ljubana Devetaka i još 16 osoba optuženih za ratni zločin počinjen 1991. u podunavskom mjestu Lovasu na vukovarskom području, danas je svjedočio sadašnji općinski načelnik Lovasa i sudionik obrane mjesta Željko Cirba.

Govoreći o ratnim događajima u Lovasu, Cirba je rekao kako su prvi dan srpske okupacije toga mjesta 10. listopada 1991. poginula 23 Lovašana od kojih je samo jedan poginuo od granate.

"Najteže je bilo 18. listopada 1991., kad je u minskom polju poginula 21 osoba, a više ih je ranjeno. Ukupno su u Lovasu ubijene 72 osobe, zapaljena je 161 kuća, a još ih je oko stotinjak oštećeno. Zapaljena je i katolička crkva, a poslije i minirana", rekao je Cirba u svjedočenju pred Sudskim vijećem pod predsjedanjem suca Ante Zeljka.

Cirba je također kazao kako je 1991. prije srpske agresije na Lovas u mjestu živjelo samo osam posto Srba, odnosno 133 osobe srpske narodnosti.

Nakon saslušanja Željka Cirbe glavna rasprava je prekinuta, a sljedeća je zakazana za 24. kolovoza, kad će biti saslušano sedam svjedoka, od kojih je za pet određeno da ih zato što se nisu pojavili na sudskim ročištima privede policija.

Od 17 optuženika, koji se terete da su studenom i prosincu 1991. kao pripadnici tzv. teritorijalne obrane i četničkog odreda "Dušan silni" sudjelovali u vojnoj agresiji na mjesto Lovas, suđenju je nazočan jedino optuženi Ilija Vorkapić (58), a ostalima se sudi u odsutnosti.

Pročitajte više