Na terminalu pariške zračne luke ponovno pucaju svodovi

TERMINAL 2E pariške zračne luke Charles de Gaulle, gdje od nedjelje, kad su u rušenju dijela krova poginule četiri osobe, rade deseci vatrogasaca i istražitelja, ponovno je u ponedjeljak evakuiran zbog pucanja svodova, javili su aerodromski dužnosnici.

"Prema sadašnjoj situaciji, procijenili smo da je najbolje sve evakuirati", rekli su dužnosnici.

Prema izjavama svjedoka na mjestu događaja, "na terminalu više nema nikoga".

"Svi su napustili uzletište, čak i vatrogasci. Tehničko osoblje mora utvrditi hoće li tijekom poslijepodneva biti moguć pristup tom mjestu", dodali su aerodromski dužnosnici.

Nešto prije u ponedjeljak francuski su dužnosnici izvijestili kako će novi Air Franceov terminal možda biti potpuno srušen.

U nesreći koja se dogodila u nedjelju, kad se na terminalu 2E srušio strop, poginule su četiri osobe.

Mjesto nesreće posjetio je francuski premijer Jean-Pierre Raffarin, a direktor zračne luke najavio je kako će se nakon istrage vidjeti hoće li biti potrebno potpuno rušenje terminala.

Ne bude li moguća obnova terminala, "mi ćemo ga, naravno, srušiti", rekao je predsjednik uprave pariške zračne luke Pierre Graff. "Nećemo riskirati, ako je u pitanju sigurnost", rekao je Graff.

Rušenje terminala uznemirilo je Francusku. Izgradnja terminala stajala je 890 milijuna dolara, a otvoren je u lipnju prošle godine nakon nekoliko odgoda zbog, kako je tada javila francuska televizijska mreža LCI, sigurnosnih problema.

U nedjeljnoj nesreći srušio se krov u obliku košnice izgrađen od betona, čelika i stakla.

Terminal 2E nakon nesreće u nedjelju je evakuiran, a u ponedjeljak je ostao zatvoren. Promijenjen je raspored nekih letova, ali nije predviđeno nijedno otkazivanje. Uprava je odlučila premjestiti šezdesetak letova Air Francea i njezinih partnera iz Skyteama na druge terminale.

Zračna luka Charles de Gaulle jedna je od najvećih u Europi, a terminal 2E bio je predviđen za prihvat deset milijuna putnika na godinu.

Pročitajte više