Na tisuće se ljudi okupilo zbog navodne smrti Aliyeva

TISUĆE pristaša azerbejdžanskih oporbenih stranaka okupilo u subotu u Bakuu tražeći slobodne i poštene izbore nakon što se prenijela vijest o navodnoj smrti predsjednika Haydera Aliyeva i mogućnost da njegov sin zauzme predsjedničku dužnost.

Azerbajdžanski su dužnosnici pak ponovno porekli da je 80-godišnji predsjednik, dominantna ličnost te naftom bogate kaspijske države, preminuo u vojnoj bolnici, u Gulhaneu u Turskoj, gdje se na liječenju nalazi od početka srpnja.

No bez obzira na njihove tvrdnje, diplomati i stanovnici Bakua izražavaju rastuću zabrinutost zbog Aliyeva zdravlja i nagađanja da bi njegov, u javnosti nepopularan sin Ilham, mogao preuzeti vlast.

"Mašući zastavam i uzvikujući "Sloboda" i "Dolje predsjednik" gotovo 4.000 pristalica četiri oporbene stranke zahtijevali su demokratske izbore na kojima bi izabrali novog predsjednika.

"Postoje informacije o tome da je Aliyev mrtav", izjavio je Arif Gudzhiyev, podpredsjednik opozicijske stranke Musavi.

"Mislimo da Ilham Aliyev ne bi tebao postati predsjednik. Doći će do velikih sukoba ukoliko se to dogodi, osobito unutar ministarstava".

U amandmanu ustava izglasanom prošle godine stoji kako u slučaju smrti predsjednika, vlast do predsjedničkih izbora preuzima premijer Artur Rasizade.

Izbori se trebaju održati u listopadu.

Izborna komisija je sina Aliyeva ubilježila kao kandaidata u petak. Njegov je otac upisan kao prvi kandidat na listi od njih 19.

Pročitajte više