Na Wall Streetu snažno porasli najvažniji indeksi

Foto: EPA

NA WALL Streetu su jučer najvažniji indeksi snažno porasli, Dow Jones za čak 240 bodova, poduprti dobrim poslovnim rezultatima maloprodajnih kompanija koji su ublažili strahove investitora od moguće recesije.

Dow Jones skočio je 240,29 bodova ili 0,9 posto, na 26.202 boda, dok je S&P 500 indeks ojačao 0,8 posto, na 2.924 boda, a Nasdaq za 0,9 posto, na 8.020 bodova.

Indeksi su porasli unatoč tome što su s obvezničkog tržišta ponovno pred kraj trgovanja, kao i dan ranije, pristigli novi signali o mogućem izbijanju recesije, u vidu pada prinosa na američke državne obveznice i to za 40 baznih bodova.

Dow je tako od početka kolovoza u plusu 2 posto, unatoč zabrinutostima investitora oko mogućeg izbijanja recesije. Istodobno, S&P 500 i Nasdaq u minusu su za više od 1,5 posto. 

"Vrlo blaga recesija mogla bi početi 2020. no tržište dionica još ne podržava takva očekivanja. To bi se moglo promijeniti, ali sada još nije takav slučaj", rekao je Paul Schatz, predsjednik uprave investicijskog društva Heritage Capial.

Najveći dobitnici

Među najvećim dobitnicama bile su dionice maloprodajnih kompanija Target i Lowe's. Dionica Tageta poskupjela je za više od 20 posto nakon što je kompanija izvijestila da joj je prodaja u drugom tromjesečju porasla 3,4 posto, više od očekivanja. Dionica Lowe'sa, pak, poskupjela je 10,4 posto, također zbog boljih od očekivanja poslovnih rezultata u tom razdoblju.

Izvršni direktor Bank of America Brian Moynihan misli da su američki potrošači dovoljno snažni da održe rast gospodarstva. "Potrošačima ide dobro i zarađuju. Još važnije, troše novac. Američki potrošač nastavlja trošiti i to će američku ekonomiju održati u dobroj formi", istaknuo je za CNBC.

Investitori su popratili i zapisnik s prošlomjesečnog zasjedanja Feda, na kojem je podignuta ključna kamatna stopa za 0,25 posto. Zapisnik je pokazao da Fed nema unaprijed zacrtan plan daljnjeg smanjivanja kamatnih stopa.

Ipak, da je prisutna zabrinutost na tržištu oko gospodarskog ciklusa pokazuje cijena zlata, koja je od početka mjeseca porasla više od 5 posto. Zlato se, naime, percipira kao utočište za kapital u nesigurnim gospodarskim vremenima. 

 I na europskim su burzama cijene dionica jučer su snažni porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,11 posto na 7.203 boda, frankfurtski DAX za 1,3 posto, na 11.802 boda, a pariški CAC za 1,7 posto, na 5.435 bodova.

Pročitajte više