NA ZATVORENOJ RASPRAVI SVJEDOČIO DRUGI SVJEDOK-SURADNIK

Suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, ubojstvo najmanje 192 ratna zarobljenika, nastavljeno je u utorak pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu ispitivanjem drugog svjedokasuradnika u postupku Bože Latinovića.

Suđenje je, kao i kod ispitivanja prvog svjedoka-suradnika Spasoja Petkovića krajem kolovoza ove godine, bilo zatvoreno za javnost, a oba ta svjedoka prvotno su bila optužena, da bi nakon što su u istrazi detaljno opisali okolnosti i počinitelje zločina na Ovčari, dobili status svjedoka-suradnika.

U nastavku glavne rasprave, započete u ponedjeljak, svoje su obrane iznijeli još dvoje, od ukupno 17 optuženih u postupku, Miroslav Đanković i Nada Kalaba. Oni su u obrani optužili svjedoka-suradnika Petkovića, koji je priznao da je i sam ubio trojicu zarobljenika, da je "patološki ubojica" i da ih tereti da bi sam sebe spasio od zatvora.

Suđenje i dalje prate obitelji ubijenih i nestalih u Vukovaru 1991. godine. Predsjednik organizacije "Vukovarske majke" Ivan Pšenica je, međutim, kazao novinarima da još nije riješena sudbina svih zarobljenika s Ovčare, mnogi još i do danas nisu nađeni, te se nada da će ovo suđenje pomoći da se i njih nađe i dostojno pokopa. Isto misli i Barica Spriga iz Zagreba, čiji je sin mučki ubijen na Ovčari, te dodaje da najodgovornijima treba suditi u Den Haagu: "Čekala sam hoće li ipak netko od ovdje optuženih reći tko im je zapovijedio da se ljudi iz vukovarske bolnice odvedu na Ovčaru. Mislim da su Šljivančanin, Radić i Mrkšić najviše krivi. Ne mogu zaboraviti Šljivančaninove riječi da zarobljeni iz bolnice idu na liječenje u Novi Sad. Ja bih njega željela vidjeti ovdje", kazala je ona novinarima.

Suđenje se nastavlja u srijedu, kad će svjedoku-suradniku pitanja postavljati odvjetnici obrane i sami optuženici, a potom će, kako se očekuje, biti nastavljeno s ispitivanjem drugih pozvanih svjedoka.

(Hina) xttag ybs

Pročitajte više