Nacional: Saucha tvrdi da je on otkrio nove prijevare u aferi Dnevnice

Screenshot: RTL

NOVI zaplet u aferi Dnevnice - na putnim nalozima u vladi kralo se i nakon Vlade Zorana Milanovića, i u mandatu Tihomira Oreškovića, potvrdio je to i sam premijer na današnjoj izvanrednoj konferenciji za medije koju je održao u društvu Dinka Cvitana.

"Nakon što je u javnosti bila objavljena afera s putnim nalozima, odnosno dnevnicama, tada sam zamolio nadležne službe u okviru vlade, da uz slučaj trojice Milanovićevih savjetnika, pogledaju temeljito i druge putne naloge. Informacije koje sam dobio upućuju na zaključak da postoji još cijeli niz nepravilnosti. O tome sam obavijestio državnog odvjetnika, imamo sumnje da su tu počinjena druga kaznena djela. Zamolio sam Cvitana da DORH preuzme cijeli slučaj, da se istraže svi putni nalozi", rekao je Plenković.

"Od premijera sam saznao o postojanju sumnji u nezakonit i nepravilan rad i riječ je o izuzetnoj situaciji", pravdao se danas Cvitan dodajući da do podataka nisu došli vlastitim istraživanjem nego su upozoreni od predsjednika Vlade.

No tjednik Nacional sutra će objaviti, kako najavljuje glavni urednik Berislav Jelinić, dokumente i fotografije koji su doveli do obrata u aferi Dnevnice te ključni dokument koji je, kako navode, inicirao internu istragu Vlade i izazvao izvanrednu press konferenciju premijera i Dinka Cvitana. Objavljuju i intervju s Tomislavom Sauchom koji tvrdi da je upravo on istražiteljima otkrio nove malverzacije.

"Radeći svoj posao sam koncem prošlog tjedna došao do inicijalnih informacija o ovome što je premijer danas kratko rekao da su se malverzacije nastavile i za mandata Tihomira Oreškovića. Nacional sutra objavljuje jedan interni dokument iz Vlade s popisom spornih putovanja. Kad sam dobio uvid u taj dokument, uočio sam neka imena koja su meni poznata i išao sam se naći s tim čovjekom. Popričali smo, radi se o Davoru Huiću, bivšem savjetniku premijera Oreškovića za unutarnju politiku. Na tom razgovoru sam ga upitao je li putovao u Švicarsku i u Luksemburg tijekom 2016. godine. On je to demantirao. Dva puta smo se našli tijekom vikenda i o tome diskutirali", kazao je Jelinić za RTL Direkt.

Na upit koliko je takvih putovanja bilo u tom dokumentu, kazao je: "Što se njega tiče, bilo je pet i svih pet su nepostojeći. Tamo su bile i neke druge osobe koje nisam uspio kontaktirati. No, postoji jedan obrazac: trči, trči pa naletiš na nekakav lažni putni nalog. Nazvao sam jučer jednog dužnosnika Vlade da mi odgovori na neka pitanja i dobio sam danas poziv na presicu. Htio sam ga pitati upravo o toj internoj istrazi jer sam došao do informacije da su neuobičajene aktivnosti u Vladi prošlu subotu primijećene. Objavljujemo sutra i jednu fotografiju, svjetla gore u tom uredu..."

Istodobno se i obrana Tomislava Sauche hvali da je ona otkrila ove malverzacije te su podnijeli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

"To on tvrdi i o tome detaljno progovara u ekskluzivnom intervjuu za Nacional", kaže Jelinić.


 

Pročitajte više