Nadbiskupija potvrdila: Na računu don Vinka Sanadera 2,7 milijuna kuna!

NAPISI o tri milijuna kuna na računu don Vinka Sanadera privukli su i pažnju Splitsko-makarske nadbiskupije, koja je za posljednjih deset godina provjerila župni blagajnički dnevnik i bankovne izvode kojima je raspolagao brat bivšeg premijera. Utvrdili su da je don Vinko čist i da ne priliči da se o njemu piše u negativnom kontekstu.

U don Vinkovoj župi 2,7 milijuna kuna

Utvrdili su tako da Župa Gospe od Otoka posjeduje 2,7 milijuna kuna. Sredstva je don Vinko dijelom naslijedio od prethodnika, a godišnje ga je povećavao u skladu s milodarima vjernika koji nisu potrošeni u tekućoj godini, navodi Nadbiskupija.

Tvrde da je don Vinko sve župne prihode i rashode veoma savjesno bilježio u blagajnički dnevnik, čiji je preslik dostavljao svake godine Nadbiskupskom ordinarijatu. Uvijek je i pod posebnom stavkom, uz supotpis članova župnog ekonomskog vijeća, naznačio iznose koji se odnose na oročeni župni novac.

Računi glase na don Vinkovo ime

Istina je da su se računi vodili na don Vinkovo ime, potvrdili su u Nadbiskupiji, a razlog nalaze u činjenici da nijedna župa nije bila priznata kao pravna osoba sve do 1998. godine pa su banke preferirale račune na ime župnika, a ne župe. Mnogi su župnici takvu uknjižbu ostavili do danas, no don Vinkova godišnja izvješća jasno potvrđuju da se u ovom slučaju stvarno radi o prihodima i o vlasništvu župe, kojima po svojoj savjesti i odobrenju nadležnih raspolaže župnik, ustvrdili su u Nadbiskupiji.

Savjesno upravljao sredstvima

Ocjenjuju da je don Vinko doista savjesno upravljao prihodima župe, ne trošeći ih čak niti u nužnu obnovu kuće. Nadbiskupija može samo zahvaliti don Vinku za savjesno upravljanje župnim materijalnim dobrima, a još više za marljivi i odani pastoralni rad.

U Nadbiskupiji se nadaju da će mediji korektno prenijeti ovo priopćenje kako bi barem djelomično umanjili moralnu štetu koja je objavljivanjem teških sumnji, a bez potrebne provjere, nanesena župniku don Sanaderu, Crkvi i vjernicima. Ipak, pozvali su sve župnike da župni novac, koji nije knjižen na župni račun, prebace na naslov župe.

Pročitajte više