Nagli porast broja registriranih heroinskih ovisnika u Karlovačkoj županiji

U KARLOVAČKOJ županiji registrirano je čak sto novih heroinskih ovisnika, što je prava eksplozija s obzirom na to da ih je prošle godine bilo samo 15, rekao je danas u Karlovcu voditelj karlovačkog Centra za izvanbolničko liječnje ovisnika Josip Janeš.

Toliki porast broja ovisnika Janeš pripisuje nazočnosti Bechtelova kampa za gradnju autoceste koji je, po njegovu mišljenju, gradu Ogulinu donio prosperitet, ali i drogu.

On je danas, prilikom posjeta predstojnika vladina Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga Ante Barbira i predsjednika Libre Joze Radoša Centru, iznio i podatak da 13,9 posto učenika sedmih i osmih razreda osnovnih škola te srednjih škola konzumira drogu.

Barbir je obećao da će u idućih 30 dana karlovački Centar dobiti detektor za otkrivanje droge u slini, kako bi terapeuti u svakom trenutku mogli provjeriti je li netko pod utjecajem droge ili je "čist".

Prije posjeta Centru, Libra je održala u Karlovcu konferenciju za novinare na temu pevencije ovisnosti o opojnim drogama, a gost konferencije bio je Ante Barbir. Na konferenciji je, na temelju prošlogodišnjih podataka o broju ovisnika u Županiji, ocijenjeno da bi pravodobna preventiva tamo trebala biti uspješnija nego u drugim sredinama.

Novinarima su predočene aktivnosti Libre i sveobuhvatna kampanja vladina Ureda za suzbijanje zloporabe droga.

U okviru te kampanje, ovih će dana Hrvatska pošta u gotovo svaki sandučić u Hrvatskoj dostaviti letak namijenjen roditeljima. U njemu se opisuju tipični znaci ponašanja ovisnika i navode brojevi telefona i adrese terapijskih zajednica, te centara i savjetovališta za prevenciju. Cilj kampanje je promovirati "antidroga telefon" 0800-8008.

Radoš je rekao kako se njegova stranka zauzima za to da se oštrica institucija, umjesto prema ovisnicima, okrene prema dilerima.

Pročitajte više