Najizoliranija zemlja na svijetu nije sama: Ove zemlje su prijatelji Sjeverne Koreje

Foto: FaH

IAKO ju se često naziva najizoliranijom svjetskom zemljom, Sjeverna Koreja ima diplomatske odnose s gotovo 50 zemalja svijeta. BBC u novom članku otkriva koje su to zemlje i kakve odnose imaju s Pyongyangom.

Sjeverna Koreja je od svog nastanka 1948. godine uspostavila diplomatske odnose s više od 160 zemalja. Danas ima 55 veleposlanstava i konzulata u 48 zemalja.

Diplomatske misije u Sjevernoj Koreji ima čak 25 zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku i Švedsku.

Demokratska Narodna Republika Koreja prve diplomatske odnose izgradila je po svom osnutku s komunističkom Kinom i Rusijom.

Pritisak SAD-a

SAD u posljednje vrijeme vrši pritisak na ostale zemlje svijeta da prekinu veze s Pyongyangom. Zahtjev za "prekidanjem svih veza" je UN-u uputila američka predstavnica Nikki Haley, a već su mu se odazvale Španjolska, Kuvajt, Peru, Meksiko, Italija i Mjanmar (ili Burma) povlačenjem svojih veleposlanika i diplomata.

Portugal, Uganda, Singapur, Ujedinjeni Arapski Emirati i Filipini "zaledili" su odnose sa Sjevernom Korejom.

Međutim, sjevernokorejske misije diljem svijeta još su aktivne, a neke zemlje pojačavaju odnose s Pyongyangom: Sjeverna Koreja surađuje s nekoliko afričkih nacija na izgradnji infrastrukture ili pregovarima o energiji i poljoprivredi.

Diplomatske veze Sjeverne Koreje su ipak, u najmanju ruku, manjkave. Samo šest od 35 članica Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) – udruženja najmoćnijih svjetskih ekonomija – ima misije u Pyongyangu.

SAD, Japan, Južna Koreja i Francuska nikad nisu imale diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom. To znači da te zemlje informacije iz Pyongyanga dobivaju preko saveznica koje tamo još imaju misije.

Paravan za zločin

Smatra se da sjevernokorejske vanjske misije zemlji, uz legalne, donose i nelegalne prihode te pogoduju izbjegavanju sankcija koje je zemlji nametnuo UN. Veleposlanstva se većinski financiraju sama i često su na meti optužbi da služe kao paravan za nezakonite aktivnosti.

Europske zemlje u kojima se nalaze sjevernokorejska veleposlanstva žalile su se da sjevernokorejska vlada zgrade veleposlanstva bespravno daje u podnajam lokalnim poduzećima. Sjevernokorejski diplomat u Pakistanu pod sumnjom je radi krijumčarenja alkohola.

Diplomacija je otežana jer obavještajne službe s obje strane pomno motre diplomate, a Sjeverna Koreja i vlastite diplomate podlaže strogim kontrolama kako ne bi prebjegli u druge zemlje.

Što se postiže diplomacijom?


Socijalističke i komunističke zemlje poput Kube, Venezuele i Laosa tradicionalno Sjevernu Koreju podupiru radi zajedničkog ideološkog stajališta, no danas ih od toga više spaja zajednička netrpeljivost prema Americi – kao i Siriju i Iran.

Zapadne zemlje koje održavaju veze sa Sjevernom Korejom vjeruju da se diplomacijom može riješiti korejsko pitanje. Njihove diplomacije pružaju drugim zemljama neprocjenjive usluge - američkog studenta Otta Warmbiera koji je uhićen u Pyongyangu i preminuo nedugo nakon povratka u SAD preuzeli su švedski dužnosnici.

Bivši veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva u Sjevernoj Koreji smatra da su veleposlanstva u Pyongyangu "oči i uši međunarodne zajednice".

Diplomatske opcije još nisu iscrpljene

Američki državni tajnik Rex Tillerson izjavio je da Sjeverna Koreja mora "zavrijediti" ponovno pokretanje pregovora sa SAD-om.

Bez obzira na svjetsku ekonomsku krizu, diplomatske veze većine svjetskih zemalja ne smanjuju se, a 20 država – uključujući Mađarsku, Tursku i Australiju – proširilo je svoju diplomatsku mrežu u protekle dvije godine.

Veleposlanstva još uvijek igraju glavnu ulogu u svjetskoj diplomaciji. Postojanje makar i krhkih veza između Pyongyanga i ostatka svijeta znači da diplomatske opcije sa Sjevernom Korejom još nisu iscrpljene, piše BBC.

Pročitajte više