Najlikvidnija bila dionica Zagrebačke banke čiji je šef iznenada podnio ostavku

Foto: Pixsell/Slavko Midzor

NA ZAGREBAČKOJ burzi danas se očekuju tek blage promjene Crobexa, kao i proteklih dana, vjerojatno uz nastavak skromnog trgovanja jer nedostaju vijesti koje bi pobudile veći interes investitora za ulaganje u dionice.

Svih pet analitičara koji su sudjelovali u anketi Hine danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks u utorak je oslabio 0,14 posto, na 2.051 bod, a Crobex10 za 0,03 posto, na 1.219 boda. Oba indeksa blago su oslabila nakon dva dana rasta.

Malih ulagača gotovo da i nema

Redovni promet dionicama iznosio je skromnih 3,65 milijuna kuna, što je za oko 4,8 milijuna kuna manje nego dan ranije. Uz to, u blok prometu dionicom Atlantic grupe ostvareno je još 2,66 milijuna kuna, po cijeni od 1.330 kuna za dionicu.

"Iako su Crobexi i dalje oko najviših razina od ožujka 2017., trgovanje na domaćem tržištu proteklih dana prilično je slabo. Primjerice, jučer niti jednom dionicom nije ostvaren milijunski promet. Malih ulagača gotovo da i nema, kupuju samo kompanije za trezor i veliki igrači. Vidi se da nema interesa, iako je teško reći koji je razlog za to, s obzirom na to da se uskoro očekuju poslovni rezultati kompanija za prošlu godinu i najave dividendi", kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos, koji i danas očekuje slično trgovanje. 

U redovnom trgovanju najlikvidnija je jučer bila dionica Zagrebačke banke, s 810 tisuća kuna prometa. Cijena joj je oslabila 1,49 posto, na 66 kuna. 

Miljenko Živaljić zbog osobnih razloga podnio ostavku

Zagrebačka banka izvijestila je jučer da je Miljenko Živaljić u ponedjeljak zbog osobnih razloga podnio ostavku na mjesto predsjednika Uprave. Nadzorni odbor Zagrebačke banke je za privremenog zamjenika predsjednika Uprave predložio trenutnog člana Nadzornog odbora banke Romea Collinu.

Po likvidnosti je slijedila dionica HT-a, kojom je ostvaren promet od 409 tisuća kuna, a cijena joj je stagnirala na 185 kuna. 

Veći promet ostvaren je i dionicom Podravke, 363 tisuće kuna, a cijena joj je oslabila 0,63 posto, na 474 kune. 

Među najvećim gubitnicama dionica Privredne banke Zagreb

Među najvećim gubitnicama bila je dionica Privredne banke Zagreb, s padom cijene za 4,44 posto, na 860 kuna. Veća dobitnica, pak, bila je dionica Saponije, s rastom cijene za 5,8 posto, na 328 kuna.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s 34 dionice, pri čemu je njih 13 trgovanje zaključilo s padom cijene, 10 s porastom, a cijena 11 dionica se nije mijenjala. 

Pročitajte više