Najozloglašenija kanadska zatvorenica na slobodi

NAJOZLOGLAŠENIJA kanadska zatvorenica puštena je u ponedjeljak na slobodu nakon što je odslužila 12 godina zatvora zbog silovanja, mučenja i ubojstva dviju tinejdžerica i 15-godišnje sestre.

U zamjenu za svjedočenje protiv bivšeg supruga Paula Bernarda koji služi doživotnu kaznu zatvora, 35-godišnja Karla Homolka dobila je manju kaznu, a na sudu je izjavila da je bila zlostavljana supruga koja je u zločinu sudjelovala kako bi zaštitila sebe i svoju obitelj.

Mjesecima nakon što se nagodila s tužiteljima odvjetnici njezinog supruga objavili su kućnu video snimku bračnog para koja pokazuje da je Homolka dobrovoljno sudjelovala u zločinu.

Karla Homolka postala je 1993. simbol zla u Kanadi, nakon što je osuđena zbog sudjelovanja u ubojstvu, otmici, silovanju i seksualnom zlostavljanju dviju tinejdžerica iz Ontarija. Osuđena je i zbog smrti 15-godišnje sestre Tammy koja se 1990. na Božić udavila od vlastite bljuvotine nakon što su je sestra i njezin suprug drogirali i silovali u podrumu obiteljske kuće.

Na jednoj od video snimaka Homolka upražnjava oralni seks nad mlađom sestrom koju je zajedno sa suprugom uspavala ubacivši joj u piće tablete za spavanje. U naredne dvije godine supružnici su oteli, silovali i na smrt pretukli 15-godišnju Kristen French, a potom i 14-godišnju Leslie Mahaffy koju je Paul Bernardo udavio električnim kablom.

Puštanje 35-godišnje Karle Homolke na slobodu izazvalo je brojne reakcije nezadovoljnih Kanađana koji smatraju da je prevarila sustav i da je skandalozno da osoba koja je počinila tako teške zločine nakon samo 12 godina zatvora izađe na slobodu. Odvjetnici obitelji žrtva izjavili su da su šokirani, ocjenivši kako je riječ o velikoj nepravdi.

Iako je puštena, sud je ocijenio da je i dalje potencijalno opasna za društvo, pa joj je naredio da se redovito javlja policiji kojoj mora prijaviti svako putovanje. Zabranjeno joj je kontaktirati s bivšim suprugom i obiteljima žrtava, ne smije doći ni u kontakt s drugim nasilnim prekršiteljima i mora nastaviti psihoterapiju.

Homolka je najavila da će se žaliti na takva ograničenja, smatrajući da se time krše uvjeti nagodbe s tužiteljstvom.

Pročitajte više