Najugroženijim orangutanima na svijetu prijeti nestanak zbog brane

Screenshot: Nat Geo Wild

NAJUGROŽENIJI orangutani na svijetu mogli bi izumrijeti zbog kontroverznog projekta izgradnje brane koji je upravo odobrio sud u Indoneziji.

Brana vrijedna 1,5 milijardi dolara gradit će se u prašumi Batang Toru u Sjevernoj Sumatri, provinciji na indonezijskom otoku Sumatri. Ova je pokrajina posljednje stanište tapanuli orangutanima, koji su tek 2017. identificirani kao zasebna vrsta majmuna. Samo 800 ih još živi u divljini.

Profesor Serge Wich, specijalist za očuvanje primata na Sveučilištu John Moores koji je svjedočio kao vještak na suđenju, rekao je za BBC da će izgradnja brane "odvesti orangutane na siguran put prema izumiranju". 

Kontroverznu branu grade i financiraju Kinezi

Brana od milijardu i pol dolara i snage 510 megawatta trebala bi, prema planovima, biti dovršena 2022., i to usred prašume koja je dom orangutanima, ali i gibonima i bengalskim tigrovima. Trebala bi snabdijevati električnom energijom čitavu provinciju, a njome će upravljati indonezijska tvrtka PT North Sumatra Hydro Energy. 

Inače, branu će graditi kineska državna tvrtka Sinohydro, a Banka Kine jedna je od nekoliko inozemnih tvrtki koje financiraju ovaj golemi projekt. 

Cijela je stvar završila na sudu kad je ekološka udruga Indonezijski forum za okoliš na početku ove godine podnijela tužbu protiv provincije Sjeverne Sumatre, tražeći zaustavljanje ekološki rizičnog projekta. No sud je sad odbacio njihovu tužbu u cijelosti, javlja Jakarta Post. Suci su utvrdili da je prijedlog projekta, sa studijom utjecaja na okoliš, u skladu s postojećim propisima.

"Orangutani već bježe iz prašume, vrijeme istječe"

Indonezijski aktivisti najavili su da će se žaliti na presudu i pozvali su Banku Kine da se povuče iz projekta i tako zaustavi izgradnju brane. 

"Prašuma se trenutno krči za branu i znanstvenici su dokumentirali kako orangutani bježe s tog područja. Vrijeme brzo istječe", upozorava ova udruga. 

Profesor Wich, jedan od znanstvenika koji su potvrdili postojanje zasebne vrste tapanuli orangutana, nazvao je odluku "razočaravajućom", a procjenu utjecaja na okoliš "manjkavom". Objasnio je da će brana razdijeliti već ionako sitnu populaciju orangutana koji su koncentrirani u tri zasebna područja u Batang Toruu.

"Tamo gdje grade branu je ustvari koncentracija ove vrste najviša, tako da je to najgore područje u prašumi u kojem možete graditi", upozorio je ovaj znanstvenik. "Postoji mnogo drugih potencijalnih mjesta u Indoneziji za izgradnju brane... Nejasno je zašto se mora graditi ovdje", dodao je. 

Pročitajte više