Najveći broj europskih prostitutki regrutira se iz Rusije, Rumunjske i Bugarske

NAJVEĆI broj prostitutki koje operiraju po europskim gradovima, podrijetlom je iz Rusije, Rumunjske i Bugarske, tvrdi BBC pozivajući se na mrežu TAMPEP.

TAMPEP je mreža koja, uz financijsku pomoć EU fondova, prikuplja podatke o problemu prostitucije u Europi u sklopu projekata ograničenja širenjea AIDS-a i ostalih seksualno prenosivih bolesti, a prema tvrdnjama njezinih djelatnika, ulazak Bugarske i Rumunjske u Uniju 2007. godine olakšao je tranziciju prostitutki kroz europske zemlje.

Rusija je godinama držala uvjerljivo prvo mjesto po broju prostitutki koje regrutira sa svojeg teritorija, no u 2008. godini prvi je put neslavno vodstvo preuzela Rumunjska, dok je Ukrajina, koja je također godinama bila na drugom mjestu po broju noćnih dama u europskim metropolama, sada pala na četvrto mjesto.

Prema istom istraživanju, gotovo 70 posto prostitutki koje rade na ulicama gradova zemalja EU-a dolazi iz istočne Europe, Baltika i zemalja Balkana, 12 posto stiže iz Afrike, a preostalih 11 posto iz Latinske Amerike i s Kariba.

Pročitajte više