NAJVIŠI DUŽNOSNICI BiH POTVRDILI SPREMNOST NA SURADNJU S ICTY

Najviši dužnosnici Bosne i Hercegovine potpisali su u srijedu u Sarajevu zajedničku izjavu kojom su potvrdili spremnost na punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) uključujući tu i privođenje pravdi svih optuženih za ratne zločine.

Izjavu čiji je tekst ranije utvrdilo Predsjendištvo BiH potpisali su predsjedatelj Predsjedništva Sulejman Tihić, predsjednici Federacije BiH i Republike Srpske Niko Lozančić i Dragan Čavić, predsjedatelj Vijeća ministara BiH Adnan Terzić te predsjednici entitetskih parlamenta Muhamed Ibrahimović i Dragan Kalinić kao i entitetski premijeri.

"Tijela vlasti BiH i entiteta, predano radeći na stvaranju uvjeta za priključenje BiH euroatlanstkim integracijama iskazuju političku volju i odlučnost za potpunu suradnju s ICTY. Obvezujemo se kako ćemo uložiti maksimalne napore za privođenje svih osumnjičenih za ratne zločine pred lice pravde a sve osumnjičene pozivamo da se dragovoljno predaju Haaškom tribunalu", stoji u izjavi.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Tihić novinarima je nakon potpisivanja rekao da izjava nije samo rezultat potrebe da se u potpunosti ispune uvjeti za primanje u program "Partnerstvo za mir" nego i "zajedničke opredjeljenosti za pravdu, mir i suživot kao i za to da se zločini nikada više ne ponove".

Izjava je potpisana u vrijeme kada se očekuje odluka zemalja-članica NATO-a o tome hoće li BiH na summitu Alijanse u Istanbulu biti pozvana prodružiti se programu "Partnerstvo za mir".

Američki veleposlanik u Sarajevu Clifford Bond proteklih je dana uputio nekoliko otvorenih upozorenja kako je sasvim moguće da u lipnju BiH neće dobiti pozivnicu jer temeljni politički preduvjet -uhićenje Radovana Karadžića - nije ispunjen te da za to snose odgovornost i vlasti BiH i Republike Srpske.

Premijer Terzić konstatirao je u srijedu kako njegova vlada do sada nije ni imala nikakvih instrumenata koji bi joj omogućili hvatanje ratnih zločinaca jer su sve poluge vlasti bile u rukama entiteta.

On je ipak izrazio uvjerenje kako će se to promijeniti uspostavom državne obavještajne i sigurnosne službe koja je upravo u tijeku.

Predsjednik Republike Srpske Čavić izjavio je kako dokument potpisan u Sarajevu ujedno treba shvatiti i kao poziv vlastima ovog enititeta "da započnu konkretno surađivati" s Haaškim sudom.

"U BiH danas nema vlasti koja bi podržavala opstrukciju suradnje s Tribunalom", kazao je Čavić.

Na upit o tome je li akcija policije Republike Srpske koja je u srijedu započela na Palama dio napora usmjerenih protiv optuženih za ratne zločine, Čavić je odgovorio kako ga MUP o toj operaciji nije izvjestio jer ni ne postoji takva zakonska obveza.

Obećavši kako će se tijekom dana "raspitati o čemu se radi" Čavić je kazao kako od MUP-a sada u svakom slučaju očekuje da pojača napore usmjerene na "utvrđivanje činjenica o optuženima i onima koji eventualno pomažu njihovo skrivanje".

Policajci Republike Srpske u srijedu su obavili pretres prostorija u kojima su na Palama smještena javna poduzeća "Jahorina osiguranje" i "Srpske šume" ali i "Radija sveti Jovan" čija je vlasnica kćerka Radovana Karadžića Sonja.

Entitetski je MUP priopćio kako se akcija provodi na temelju naloga Suda BiH te da u njoj ne sudjeluju SFOR niti Europska policija (EUPM).

(Hina) xrm ysd

Pročitajte više