Ubili djevojku u Škotskoj, bacili tijelo, 27 godina lagali. Idu doživotno u zatvor

Foto: Police Scotland

Dvoje ljudi koji su u Škotskoj kao tinejdžeri ubili učenicu i potom 27 godina izbjegavali pravdu, osuđeni su na doživotni zatvor. Robert O'Brien i Andrew Kelly poricali su ubojstvo 14-godišnje Caroline Glachan i lagali o tome gdje su se nalazili u noći ubojstva, no konačno su proglašeni krivima nakon suđenja u Glasgowu.

Paru je danas izrečena kazna - O'Brien mora odslužiti najmanje 22 godine, a Kelly 18 godina. Donna Marie Brand (44), koja je također proglašena krivom za ubojstvo, nije bila u stanju doći na sud i bit će osuđena u ožujku.

Sudac Lord Braid rekao je: "Teško je pronaći riječi kojima bi se opisala zla priroda vašeg zločina, ali tri koje padaju na pamet su brutalan, izopačen i iznad svega, zao." Carolinino tijelo pronađeno je u rijeci Leven u West Dunbartonshireu 25. kolovoza 1996.

Ubojice, koji su u vrijeme ubojstva bili tinejdžeri, uhvaćeni su nakon što je škotska policija ponovno istražila slučaj 2019. godine, Uzeto je više od 200 izjava osoba koje do sada nisu razgovarale s policijom, a iz njih su službenici Glavnog istražnog tima uspjeli razotkriti alibije počinitelja.

Umrla od utapanja i teških ozljeda, ključan svjedok bio tada četverogodišnji dječak

Tijekom prošlogodišnjeg suđenja, na sudu je rečeno da je Caroline srela O'Briena, Kellyja i Branda na mostu blizu staze pored rijeke, između Rentona i Bonhilla. Tamo je trojac vikao i psovao na nju te su je više puta udarali šakama i nogama po glavi i tijelu.

Sud je također zaključio da su bacali cigle čime su nanijeli teške tjelesne ozljede nesretnoj djevojci. Gurnuta je u grmlje, a tijelo joj je kasnije otkriveno u rijeci na mjestu Bonhill u Rentonu. Lord Braid rekao je da je O'Brien glavni počinitelj te da je Kelly bio manje uključen, no također je sudjelovao u nanošenje "smrtonosnih ozljeda"

Tijekom suđenja, sud je saslušao Carolineinu majku Margaret McKeich, koja je rekla da je njezina kći bila "zaljubljena" u O'Briena, ali nije odobravala vezu jer je on bio nekoliko godina stariji od nje.

"Uzeli ste kćer od njene voljene majke"

Sudac je dodao: "Zbog vas oboje, Caroline je lišena mogućnosti da živi normalan život, da se razvije u odraslu osobu i nastavi uživati u životu. Uzeli ste kćer od njene voljene majke." Carolinina prijateljica iz djetinjstva Joanne Menzies (42) rekla je sudu da je O'Brien prijetio da će ubiti tinejdžericu jer je "bila zaljubljena u drugog dječaka", te da ga je vidjela kako maltretira učenicu u više navrata. Dr. Marjorie Turner, forenzička patologinja, utvrdila je da je uzrok smrti Carolinine smrti utapanje.

Obraćajući se izravno O'Brienu, lord Braid je rekao: "Nitko tko je čuo iskaz patologinje dr. Marjorie Turner nije mogao ostati ravnodušan nakon opisa ozljeda koje ste joj nanijeli."

Tužitelj Alex Prentice KC potvrdio da je iskaz dječaka po imenu Archie Wilson, koji je u vrijeme ubojstva imao četiri godine, bio "ključan" za slučaj. Dječakova majka posvjedočila je da je on odveden do rijeke one noći kad je Caroline ubijena i da je svjedočio napadu Govoreći izvan suda, gospođa McKeich rekla je da je zadovoljna što je pravda napokon zadovoljena za njezinu kćer.

Rekla je: "Ovo je dan koji sam čekala 27 godina." "To neće vratiti Caroline, ali to je pravda za nju. Ne znam je li ovo zadovoljština, ali pravda je svakako zadovoljena."

Pročitajte više