Nakon pet mjeseci konstituiran Predstavnički dom parlamenta u BiH

PET mjeseci nakon izbora održanih u listopadu prošle godine u Bosni i Hercegovini, danas je završen proces konstituiranja novog saziva Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, piše Sarajevo-X.

U nastavku konstituirajuće sjednice u Sarajevu, koja je započela u studenom, nakon izbora, danas su imenovani novo rukovodstvo parlamenta, predsjednik i dva potpredsjednika, te nekoliko parlamentarnih tijela, čime je nakon verificiranja mandata zastupnicima zaokruženo konstituiranje ovog parlamentarnog nivoa.

Denis Zvizdić imenovan predsjednikom Predstavničkog doma

Time ipak nije konstituiran cjelokupni Federalni parlament u novom sazivu. Predstoji i konstituiranje Doma naroda, a to se nakon izbora pokazalo kao veoma problematičan proces.

Danas je za predsjednika Predstavničkog doma imenovan Denis Zvizdić, Bošnjak po nacionalnosti, iz Stranke demokratske akcije (SDA) sa 60 glasova zastupnika te uz devet glasova protiv i 15 suzdržanih. Dvojica potpredsjednika u novom mandatu su Stanko Primorac, Hrvat, kojeg je za tu dužnost kandidirao zastupnički klub Demokratska narodna zajednica - Hrvatska stranka prava, a potpredsjednik je Svetozar Pudarić, Srbin, iz Socijaldemokratske partije BiH. Oni su dobili isti broj glasova zastupnika: 58 za, 11 protiv i 13 suzdržanih.

Pročitajte više