Nakon SAD-a i Mađarske, i Austrija odbija potpisati sporazum o migrantima

Foto: EPA

AUSTRIJA neće potpisati globalni sporazum UN-a o migraciji, nakon što su mu potporu uskratile Sjedinjene Države i Mađarska, zbog zabrinutosti da će on izbrisati razliku između legalne i ilegalne migracije, rekla je desničarska vlada medijima.

"Odlučili smo da se nećemo pridružiti sporazumu", rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz za radio ORF. 

Sve članice UN-a odobrile su Globalni sporazum za sigurnu i urednu migraciju u srpnju, osim Sjedinjenih Država koje su mu uskratile potporu prošle godine. 

Europski desničari odbijaju sporazum

Mađarska desničarska vlada na čelu s premijerom Viktorom Orbanom priopćila je da neće potpisati konačni dokument u Maroku u prosincu.

Poljska, koja se također sukobila s Bruxellesom zbog migrantskih kvota, razmišlja da postupi kao Mađarska.

Austrija neće poslati izaslanika na svečanost potpisivanja u Maroko i bit će suzdržana na glasanju u Općoj skupštini UN-a o tom sporazumu u rujnu sljedeće godine, javili su ORF i novinska agencija APA prenoseći izjavu Kurza i vicekancelara Heinz-Christiana Strachea i dodajući da će vlada službeno odobriti tu odluku u srijedu. 

U Beču smatraju taj sporazum neodgovarajućim za reguliranje migrantskog pitanja, strahuju od gubitka suvereniteta u migrantskoj politici i "brisanja" razlike između legalne i ilegalne migracije.

Pročitajte više