Prijateljica Josipe Rimac odvedena u zatvor. Za njom je bila raspisana tjeralica

Foto: Duško Jaramaz (Pixsell), FaH

Prijateljica Josipe Pleslić ex Rimac, Anna Marija Radić privedena je jučer navečer u zatvor u Zagrebu, javlja N1 Televizija. Našli su je u večernjim satima u stanu na zagrebačkom Borovju.

Za njom se tragalo od prošlog tjedna jer je izbjegavala odlazak u zatvor. Županijski sud u Zagrebu prije pet dana raspisao je tjeralicu za njom jer je pravomoćno osuđena na godinu dana zatvora te mora državi vratiti i 550 tisuća kuna s kamatama, koliko je vrijedio stan što ga je nezakonito dodijelila Danijelu Rimcu, tadašnjem suprugu tadašnje gradonačelnice.

Bivšu ravnateljicu Uprave za područja od posebne državne skrbi Annu Mariju Radić, koja je bila bliska prijateljica Josipe Rimac, USKOK je teretio da je toj bivšoj gradonačelnici Knina pribavila nekretnine vrijedne 548 tisuća kuna, a sve na štetu državnog proračuna.

Rimac, tada još moćnu članicu HDZ-a, nije se teretilo, kao ni njenog supruga. Naime, istraga koja je okončana početkom 2016. godine nije utvrdila postojanje "relevantnog stupnja sumnje" kod Josipe Rimac i njenog tadašnjeg supruga.

Na kazneno djelo motiviralo ju je prijateljstvo s Rimac 

Prvo je nepravomoćnom presudom u lipnju 2017. godine dobila godinu dana zatvora koja joj je trebala biti zamijenjena radom za opće dobro, a iznos za koji je oštetila proračun morala je vratiti.

Obrat se dogodio početkom ove godine, kada je Vrhovni sud potvrdio osuđujuću presudu za Radić, ali je umjesto rada za opće dobro odredio zatvorsku kaznu. Osuđena je na godinu dana zatvora, a riječ je o pravomoćnoj presudi. 

Tijekom suđenja dokazano je da je Anna Marija Radić bila svjesna protupravnosti svojih postupaka s obzirom na to da je nižim službenicama naložila da izrade rješenja prema kojima obitelj Rimac dobiva stan na koji nema pravo. Anna Marija Radić od toga nije imala materijalne koristi, a na počinjenje tog kaznenog djela motiviralo ju je prijateljstvo s Josipom Rimac, utvrdio je sud.

"Vrhovni sud smatra da je za potpuno ostvarenje svrhe kažnjavanja nužno da Radić tu kaznu izdržava obzirom na visinu pribavljene koristi i nanesene štete državnom proračunu, nanesenu štetu ugledu rada službe i dovođenja u pitanje povjerenja građana u zakonitost i pravilnost postupka stambenog zbrinjavanja na područjima od posebne državne skrbi. Uz to, najviši sud  smatra da je Radić iskazala upornost pri počinjenju kaznenog djela uz potpuni izostanak kritičnosti", stajalo je u presudi.

Pročitajte više