Nakon vala krvavih napada u Gazi proglašeno primirje. Za sada se poštuje

Foto: EPA

PRIMIRJE koje je proglasio Hamas većinom se poštuje u subotu u Gazi nakon vala smrtonosnih napada diljem te palestinske enklave koje je izazvalo ubojstvo izraelskog vojnika nedaleko od granice.

Izrael nije potvrdio dogovor o primirju koje je objavio Hamas, islamistički pokret koji upravlja Gazom, a koje je stupilo na snagu oko ponoći.

Otad nema izvješća o izraelskim zračnim udarima na blokiranu enklavu ili minobacačkim napadima iz Gaze na Izrael.

"Uz napore Egipta i Ujedinjenih naroda dogovoreno je da vratimo prijašnje stanje mira između Izraela i palestinskih frakcija", rekao je glasnogovornik Hamasa Favzi Barhum. On nije iznio potankosti sporazuma.

Izraelska vojska i ured premijera Benjamina Netanyahua odbili su potvrditi da je postignuto primirje.

"Sve što možemo reći jest da nije bilo incidenata ili izraelskih napada u Pojasu Gaze od zadnjeg vala zračnih udara u petak navečer", rekao je vojni glasnogovornik za agenciju France Presse.

U petak su ubijena tri militanta Hamasa u zračnim udarima na Gazu, a četvrti Palestinac je ubijen u prosvjedima nedaleko od granice.

Ujedinjeni narodi pozvali su sve strane da se "vrate s ruba" nakon mjeseci rastućih napetosti.

Izrael je pokrenuo napade nakon ubojstva vojnika kod granice u južnoj Gazi. To je prvi Izraelac ubijen od početka prosvjeda u Gazi protiv izraelske blokade 30. ožujka.

Od 30. ožujka Palestinci redovno prosvjeduju u pograničnom području protiv izraelske blokade. Dosad je izraelska vojska ubila najmanje 149 Palestinaca i ranila više od 4000. 

Pročitajte više