Napadnuta baza u Iraku, ubijeno pet turskih vojnika. Ankara prijeti odmazdom

Ilustracija: EPA

Pet turskih vojnika ubijeno je u napadu na vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj regiji na sjeveru Iraka, priopćilo je tursko ministarstvo obrane. Vlasti su okrivile kurdske militante. Ministarstvo je na društvenim mrežama objavilo kako je još osam vojnika ranjeno, od kojih trojica teško, kada su se napadači pokušali infiltrirati u bazu.

Turci tvrde kako je 12 militanata "neutralizirano" i da se operacije nastavljaju u tom području. Ranjeni turski vojnici su hospitalizirani. Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan kasnije je izrazio sućut obiteljima poginulih vojnika. "Borit ćemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i izvan naših granica", poručio je, misleći na militante povezane s Kurdistanskom radničkom strankom.

Turska odgovorila na zadnji napad

Sličan incident dogodio se prije tri tjedna u sjevernom Iraku i tada je poginulo 12 turskih vojnika. Militanti povezani s PKK pokušali su provaliti u tursku bazu u sjevernom Iraku 22. prosinca, prema turskim dužnosnicima. U pucnjavi koja je uslijedila poginulo je šest vojnika. Sutradan je u sukobima s kurdskim militantima poginulo još šest turskih vojnika.

Turska je odgovorila napadima na mete za koje su dužnosnici rekli da su povezane s PKK u Iraku i Siriji. Ministar obrane Yasar Guler objavio je tada da su deseci kurdskih militanata ubijeni u zračnim i kopnenim napadima. Još uvijek nije poznato je li se novi napad dogodio na istoj lokaciji kao i onaj prije tri tjedna. 

PKK, koji ima baze u sjevernom Iraku, predvodio je desetljećima dugu pobunu u Turskoj i zapadni saveznici Turske, uključujući SAD, smatraju ga terorističkom organizacijom. Deseci tisuća ljudi poginuli su od početka sukoba 1984. Turska i SAD se, međutim, ne slažu oko statusa skupina sirijskih Kurda, koji su u savezu s Washingtonom u borbi protiv skupine Islamska država u Siriji.

Pročitajte više