Napokon se osniva Povjerenstvo za pritužbe MUP-u, predloženo devet članova

Foto: Marko Lukunic/PIXSELL

HRVATSKI sabor raspravio je prijedlog imenovanja devetero članova Povjerenstva za rad po pritužbama u Ministarstvu unutarnjih poslova čije je formiranje predviđeno Zakonom o policiji još 2015. godine.

Odlukom saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina za članove tog tijela predloženi su Teo Giljević, Dubravka Grozdanović, Milan Jurković, Tonči Majica, Aleksandra Maršavelski, Nenad Rukavina, Marijan Šuperina, Evelin Tonković i Tibor Varga.

Saborski zastupnik SDSS-a i predsjednik saborskog Odbora Milorad Pupovac rekao je kako su tek lanjskim izmjenama Zakona o policiji stečeni uvjeti da se zainteresirani građani kandidiraju za članstvo u tom tijelu jer prema rješenju iz 2015. nije bila predviđena isplata naknada.

Hrvatska po njegovim riječima nije imala Povjerenstvo iako je u nekoliko navrata raspisivan javni poziv jer kod većine ljudi nije bilo interesa da sami plaćaju putne troškove i vrijeme.

Nakon što su izmjenama zakona u 2019. stečeni uvjeti da se članovima Povjerenstva isplaćuju naknade, na javni poziv javilo se 26 kandidata, među kojima je njih 11 ispunjavalo uvjete, rekao je Pupovac.

Povjerenstvo, čiji se članovi imenuju na četverogodišnji mandat, razmatrat će pritužbe građana na rad u MUP-u, o čemu će informirati Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te MUP prepoznaju li se te pritužbe kao opravdane.

Pročitajte više