Narodne novine prodaju Šukerove kineske kišobrane za 325 kuna, a u minusu su 11,1 milijuna kuna

Foto: Screenshot Narodne novine, HRT

U PRVOM kvartalu prošle godine Narodne su novine bile u plusu 800 tisuća kuna, a ove su godine u prvom kvartalu u minusu za 11,1 milijuna kuna, objavljeno je u emisiji HTV-a Vita jela zelen bor.

Tvtka koju najviše znamo po tiskanju istoimenog službenog lista RH te kojekakvih obrazaca, a koja je formalno dioničko društvo s osnovnom funkcijom, tako je u godinu dana napravila gubitak od gotovo 12 milijuna kuna.
 
Nova poslovna politika s kineskom robom
 
Financijski krah poklopio se, ispričao je za HTV-ovu emisiju bivši zaposlenik te tvrtke, s novom poslovnom politikom.
 
"Poslovi se ne vode kako treba, kupnja kineske robe najavljena kao zaokret, ušlo se u aranžman s Hrvatskim nogometnim savezom. Prodaju se njihovi artikli, kineska roba preplavila je skladišta i prodavaonice, a gotovo nitko ju ne kupuje. Prema svemu sudeći to će biti vrlo neuspješan posao, tim više što su prodajne cijene za neke artikle ogromne", ispričao je bivši zaposlenik čiji je identitet bio skriven.
 
Kišobrani koji koštaju kao dres
 
Šukerove "kišobrane za odrasle" s logom HNS-a Narodne Novine tako prodaju za 325 kuna, a nabavna cijena im je, tvrdi bivši zaposlenik, preko 100 kuna. Prošle godine je iz Kine navodno uvezeno robe u vrijednosti 2 milijuna i 600 tisuća kuna, a nije prodana niti trećina. Ove je godine, unatoč zalihama od prošle, naručeno robe za preko 4 milijuna kuna i sve je plaćeno unaprijed.
 
Hrvatski proizvođači za emisiju su dali okvirnu informaciju da bi hrvatski kišobran koštao oko 40 do 50 kuna plus PDV. Šalice iz Kine s logom Hrvatskog nogometnog saveza prodaju se za čak 89 kuna.
 
"Jedna tvrtka iz Osijeka je posrednik. Na uvozu iz Kine se može zaraditi kojekakvim posredovanjima. Nogometni savez je u tom krugu, potpisivani su ugovori i tako je počela nabava robe", posvjedočio je bivši zaposlenik Narodnih novina.
 
Politika selila tvornicu
 
HNS nije odgovorio zašto je sklopljen takav aranžman, a iz Narodnih novina za emisiju su rekli da su podatci o broju uvezenih artikala i njihovoj prodaji poslovna tajna partnera. 
Prošle godine je izvješće o obavljenoj reviziji u Narodnim novinama pokazalo nekoliko nepravilnosti u javnoj nabavi, jedna od njih je preseljenje njihova pogona iz Kukuljanova u Krapinu.
 
"Strojevi su bili preseljeni u bivšu tvornicu namještaju koja uopće nije bila pripremljena za te strojeve. Tek naknadno su rađeni natječaji za najam te hale i revizija je ocijenila da je bilo kršenja zakona o javnoj nabavi. Pisalo se da je to politička odluka Hrvatske narodne stranke u svrhu njihove afirmacije na području sjeverozapadne Hrvatske. Tvornica u Krapini proizvodi gubitke", priča bivši zaposlenik.
 
Plaćali detektivske agencije
 
Sporno je, čulo se u emisiji Vita jela zelen bor, i korištenje privatnih detektivskih agencija za praćenje bivših zaposlenika koje su plaćene više od 900 tisuća kuna.
 
Narodne novine sada imaju oko 500 radnika koji su zabrinuti za svoje plaće. 
 
"Mijenja se imidž Narodnih novina, gubitak je slika onoga što se događa s Narodnim novinama. One su uvijek bile poznate po tome da stvaraju dobit, posluju uspješno i obavljaju svoje funkcije. Sada su sve manje su prisutne na tržištu", ispričao je bivši zaposlenik Narodnih novina.

Sudski vještak: Politički se kadroviralo
 
U emisiji je gostovao Davor Banović, stalni sudski vještak za financije, reviziju i knjigovodstvo, koji je rekao da treba vjerovati nalazu revizije. 
 
"S obzirom na iznose, ovdje bi se moglo raditi i o kaznenoj odgovornosti. U svakom slučaju riječ je o problematičnom poslovanju. Sustav interne kontrole nije funkcionirao, nisu uspostavljeni mehanizmi kontrole javne nabave, politički se kadroviralo u upravi i nadzornom odboru", rekao je Banović.
 
Prijetili novinarima?
 
U emisiji je rečeno i da Tomislav Stojak iz Nadzornog odbora NN-a čiji je zadatak bio prijavljivanje nepravilnosti, od veljače više ne obnaša tu funkciju, iako još i u sudskom registru i na web stranici Narodnih novina stoji njegovo ime.
 
Postavilo se i pitanje uništavaju li se namjerno Narodne novine kako bi ih netko kupio za malo novca.
 
Zbog priče o toj tvrtci novinarima emisije Vita jela zelen bor navodno se prijetilo, a u njihovu zaštitu stao je saborski zastupnik Miro Bulj.

 

Pročitajte više