NASA poslala novu posadu na ISS unatoč upozorenjima

NASA je poslala novu posadu na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) unatoč upozorenjima znanstvenika i liječnika da pogoršavanje stanja medicinske opreme i uređaja za kontrolu zraka i vode na postaji predstavljaju sigurnosni rizik za posadu, piše u četvrtak The Washington Post pozivajući se na dokumente NASA-e i interviewe.

Dvojica dužnosnika odgovorna za zdravlje i okoliš na postaji odbili su odobriti lansiranje nove posade i umjesto toga potpisali svoje nesuglasje u kojem upozoravaju na "stalno pogoršavanje" sustava za nadzor okoliša i održavanje zdravlja astronauta kao i opreme za vježbanje bitne za stanje astronauta, tvrdi list.

Nova posada sastavljena od američkog i ruskog astronauta lansirana je u subotu u kapsuli Sojuz i kasnije pristala na ISS-u gdje je započela svoj 200-dnevni boravak na postaji koja orbitira oko Zemlje na udaljenosti od oko 380 kilometara. S njima je bio i španjolski astronaut Pedro Duque koji će se nakon deset dana eksperimenata na postaji vratiti na Zemlju sa njezinom sadašnjom posadom.

NASA-in upravitelj Sean OKeefe kazao je, navodi The Washington Post, da nema neposredne opasnosti za posadu, ali da se uvjeti mogu pogoršati u narednih šest mjeseci i prinuditi posadu da napusti postaju.

List piše da neki NASA-ini strušnjaci i znanstvenici drže kako bi postaju trebalo napustiti jer je zbog neletenja američkih svemirskih shuttlea nakon katastrofe jednog od njih, Columbije 1. veljače, nemoguće popraviti ili zamijeniti manjkavu opremu.

Pročitajte više