Našice: seljaci za zajedničku krovnu udrugu

Na okruglome stolu Hrvatskoga seljačkog saveza (HSS) u Našicama danas su se predstavnici poljoprivrednih udruga iz gotovo svih županija složili da je nužno osnivati krovnu seljačku udrugu.

Današnjim okruglim stolom o stanju u poljoprivredi i budućnosti hrvatskoga sela završen je dvodnevni seminar u organizaciji tog saveza, na kojem je jučer razmatrano pitanje što seljaka očekuje u Europskoj uniji i kako se prilagoditi.

Na okruglome stolu predstavnici poljoprivrednih udruga iz gotovo svih županija ocijenili su da se mnoge teškoće događaju zato što seljaci nisu ujedinjeni i ne nastupaju zajednički, te su istaknuli potrebu osnutka krovne seljačke udruge.

Poljoprivrednici Vladi najviše zamjeraju smanjivanje poticaja. Mljekari iz Karlovačke županije najavili su da će se oduprijeti smanjivanju poticaja u stočarskoj proizvodnji. Najavljena je mogućnost seljačkih prosvjeda u veljači.

Poljoprivredne udruge zahtijevaju regionalizaciju, stimulaciju proizvodnje i određivanje kvota. Slavonski seljaci traže da se počne primjenjivati program raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, a varaždinski se žale na nedostatak zemlje.

Zaključeno je da je odnos Vlade i ovlaštenog ministarstva prema seljacima ispolitiziran. Ako Ministarstvo uistinu želi pomoći poljoprivredi, udruge treba prihvaćati kao partnere, a ne izabrati samo neke od kojih, kako je istaknuto, "stvara svoje satelite".

(Hina) xnheć ymć

Pročitajte više