Nastavak političke krize u Makedoniji: Oporba postavlja uvjete za dolazak na sastanak u Beču

Foto: FAH

MAKEDONSKA oporba je u srijedu objavila da neće doći na sastanak u Beču radi rješavanja političke krize ako vlast ne odustane od pomilovanja političkih čelnika i ne odgodi parlamentarne izbore raspisane za 5. lipnja.

Stranka konzervativne desnice na vlasti u Makedoniji VMRO - DPMNE najavila je dolazak na taj susret na poziv Europske unije. No čelnik makedonske oporbe, socijaldemokrat Zoran Zaev (SDSM) nije potvrdio svoj dolazak.

Predsjednik Gjorge "Ivanov mora promijeniti svoju sramotnu odluku o amnestiji (...) koja se kosi s ustavom a parlament mora povući odluku o raspisivanju izbora za 5. lipnja dok se ne steknu uvjeti za demokratske, poštene i vjerodostojne izbore", rekao je Zaev novinarima.

"U protivnom, SDSM neće sudjelovati na sastanku u Beču", istaknuo je. Optužio je VMRO - DPMNE na vlasti da je "odustao od dogovora" koji su u ljeto 2015. postigle makedonske političke snage pod pokroviteljstvom EU-a ne bi li bivšu jugoslavensku republiku izvukle iz podulje političke krize.

Krajem prošlog tjedna makedonska vlada je potvrdila da će se parlamentarni izbori održati 5. lipnja, unatoč pozivu SDSM-a na odgodu. Ta stranka drži da ne postoje uvjeti za održavanje izbora i najavila je da će ih bojkotirati.

Oporba iznijela optužbe

SDSM usto optužuje stranku na vlasti, VMRO- DPMNE za nepoštovanje javnih sloboda, za korupciju, kontrolu medija i masovnu izbornu prijevaru.


Politička kriza koja već dvije godine paralizira tu republiku na jugu Balkana naglo se pogoršala 12. travnja kada je predsjednik Gjorge Ivanov svojom uredbom pomilovao više od 50 političkih čelnika za koje se sumnja da su umiješani u aferu nezakonitog prisluškivanja i korupcije.

Od tada oporba svaku večer, osim nedjeljom, izlazi na ulice Skoplja prosvjedujući protiv Ivanova, ali i protiv predsjednika VMRO - DPMNE-a Nikole Gruevskog koji je premijer od 2006.

Kao i Sjedinjene Države, EU je ocijenio da ne postoje uvjeti za održavanje izbora 5. lipnja. Makedonija je od 2005. kandidatkinja za članstvo u EU-u a od 2009. za članstvo u NATO-u.

Pročitajte više