Nastavak sukoba u Kambodži: Uhićeno 20 prosvjednika

KAMBODŽANSKA vojna policija uhitila je najmanje 20 protutajlandskih prosvjednika nakon burne noći u glavnome gradu potaknute neprimjerenom, ali navodnom, izjavom tajlandske glumice, kazao je guverner Pnom Pena.

Prema kambodžanskom tisku tajlandska zvijezda soap-opere izjavila je da 800 godina star hram Angkor Wat, kambodžanski nacionalni ponos otisnut na državnoj zastavi, pripada Tajlandu, a što glumica poriče.

´Ne mogu vjerovati ili shvatiti zašto se izgred dogodio. Iza toga moraju stajati neki inicijatori´, kazao je guverner Chea Sophara.

Prosvjednici su u srijedu palili hotele ali i zgradu tvrtke mobilne telefonije, vlasništvo obitelji tajlandskog premijera Thaksina Shinawatre. Sam premijer je u srijedu zaprijetio vojnom intervencijom ne uspiju li kambodžanske vlasti smiriti stanje.

U četvrtak je u Bangkok stiglo više od 500 prestravljenih tajlandskih državljana iz Pnom Pena koji svjedoče o teroru prosvjednika. Zahvaćena protutajlandskim ludilom, razjarena gomila u Pnom Penu palila je, pljačkala, uništila zgrade hotela, restauranta, poslovnih prostora u vlasništvu Tajlanđana izbjeglih u veleposlanstvo odakle su bili evakuirani vojnim zrakoplovom.

U srijedu su kambodžanski studenti zapalili i samu zgradu tajlandskog veleposlanstva u Pnom Penu.

Nasilje je izazvalo i diplomatsku buru. Tajland je povukao svog veleposlanika, prekinuo gospodarsku i tehničku suradnju, a u četvrtak objavio da je državna granica zatvorena za Kambodžance.

Kambodžanski premijer Hun Sen optužio je male ekstremističke skupine za poticanje nasilja koje je dovelo do pogoršanja odnosa dviju zemalja. Diplomatski izvori, međutim, iako u svemu tome vide mnogo nelogičnosti, nagađaju da iza svega stoji prljava politička rabota kao uvod za opće izbore predviđene u srpnju ove godine.

S druge strane, siromašnoj Kambodži, članici desetčlance udruge zemalja jugoistočne Azije (ASEAN), jako ovisnoj o ulaganjima, robi i uslugama bogatijeg Tajlanda, takav slijed događaja može samo naškoditi, ističu i sami kambodžanski studenti. No histerija je zahvatila zemlu o čemu svjedoči i SMS poruka.

´Obveza nam je zaštiti našu kulturu i našu zemlju. Ne kupujte tajlandske proizvode, ne gledajte tajlandske filmove, ne izlažite tajlandske slike, šaljite ovo prijateljima. OK?´, stoji u poruci.

Pročitajte više