Nastavljaju se kinesko-američki trgovinski sporovi



KINA je danas počela istraživati pritužbe da se američki pileći proizvodi odbacuju u Kini, i da tamo imaju nepošten pristup subvencijama. Istraga je dio nedavne serije trgovinskih sporova koji su planuli između dva vjerojatno najvažnija svjetska gospodarstva.

Kinesko ministarstvo trgovine reklo je kako je danas pokrenuta istraga o američkim pilećim proizvodima, nakon zahtjeva kineskih tvrtki, koje su se požalile da uvoz američke piletine šteti domaćem gospodarstvu.

Napeti odnosi

Washington i Peking zadnjih su tjedana u napetim trgovinskim odnosima, i jedni druge optužuju za protekcionizam, za koji obje zemlje kažu kako će naškoditi međusobnim odnosima.

Prije dva tjedna je Kina podnijela tužbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) zbog američke odluke dizanja trošarina na automobilske gume proizvedene u Kini. To je bio prvi veliki potez koji je Barack Obama povukao po pitanju Kine. Sindikati su pozdravili dizanje tarifa, ali komentatori s obje strane političkog spektra izrazili su zabrinutost.

Tjedan dana nakon kineskog prigovora WTO-u jedan američki radnički sindikat i tri tvrtke za proizvodnju papira objavili su kako su vladi podnijeli pritužbu na uvoz kineskog papira.

Obećali ukidanje protekcionizma

Ovog utorka je Kina podnijela žalbu na presudu WTO-a, koja je naredila ukidanje kineskih restrikcija na prodaju američke glazbe, filmova i knjiga na kineskom tržištu. Dvije su zemlje u sporu i oko čeličnih cijevi.

Obama i kineski predsjednik Hu Jintao prošli su tjedan na summitu G20 sudjelovali u obećanjima koja su uključivala popravljanje funkcioniranja globalnog ekonomskog sustava i "ukidanje svih vrsta protekcionizma".

Pročitajte više