NASTAVLJENI AMERIČKI ZRAČNI UDARI NA FALLUJU

Američke snage izvršile su u noći sa subote na nedjelju treći krug zračnih napada na pobunjeničko uporište Falluju, nastavljajući operaciju protiv militanata odanih jordanskom teroristu Abu Musabu alZarqawiju.

Američka vojska je priopćila da su "precizni udari" ciljali na skupinu od desetak Zarqawijevih pristaša koji su se nalazili u jednoj zgradi u središtu Falluje gdje su planirali svoje akcije.

Agencija Reuters javlja, pozivajući se na dežurnog liječnika u mjesnoj bolnici, da je tijekom noćnih udara ubijeno osmoro ljudi a 17 ih je ranjeno.

Prema vojnom priopćenju, nakon zračnih udara došlo je do niza sekundarnih eksplozija što ukazuje na to da je u zgradi koju koriste teroristi bilo uskladišteno oružje i eksplozivi.

Noćni val zračnih udara bio je već treći u 24 sata, nakon što je u dva zračna napada u subotu ubijeno najmanje sedam osoba, a 13 ih je ranjeno, među kojima uglavnom žene i djeca.

Stanovnici Falluje optužuju američke snage da njihovi "precizni udari" završavaju pogibijom nedužnih civila, poglavito žena i djece.

Američka vojska uvjerena je da se Zarqawi, terorist jordanskog podrijetla, kojeg Washington smatra Al Qaidinim čovjekom u Iraku i za čiju je smrt ili hvatanje raspisao nagradu od 25 milijuna dolara, utvrdio u Falluji odakle koordinira terorističkim akcijama.

Zarqawijeva skupina, poznata pod nazivom Tawhid i Jihad (Jedina vjera i Sveti rat) preuzela je odgovornost za veliki dio najgorih terorističkih napada, mahom izvedenih automobilima bombama, u Iraku tijekom protekle godine, uključujući i seriju otmica u kojima je nekolicini talaca odrubljena glava.

(Hina) xsd

Pročitajte više