Nastavljeni prosvjedi u Hong Kongu: "Nije bitno što je Božić"

Foto: EPA

PROTUVLADINI prosvjednici u Hong Kongu danas su hodali kroz božićno uređene trgovačke centre uzvikujući protuvladine slogane te prisilivši jednu trgovinu da se ranije zatvori, a policija je ispalila suzavac kako bi raspršila gomilu okupljenu na susjednim ulicama.

Prosvjedi su tijekom blagdana postali još burniji premda su ranije u prosincu bili uglavnom mirni nakon što su prodemokratski kandidati premoćno pobijedili na regionalnim izborima.

Interventna patrolirala pored mjesta okupljanja

Hongkonški prokineski čelnici nisu dali ustupke prosvjednicima unatoč priznavanju svojeg poraza na izborima u studenome.

"Sukobi su očekivani, nije bitno što je Božić", rekao je Chan, 28-godišnji radnik u restoranu koji je bio dio mnoštva koje je razmjenjivalo uvrede s policijom ispred trgovačkog centra u okrugu Mong Kok.

"Razočaran sam time što vlada još uvijek nije odgovorila na bilo koji od naših zahtjeva. I dalje izlazimo, premda nemamo više nade", rekao je Chan, koji je rekao samo svoje prezime.

Interventna policija patrolirala je pored mjesta okupljanja, dok su turisti i kupci noseći kape Djeda Božićnjaka ili rogove prolazili pored njih.

Nije bilo većih sukoba, a policija je u Mong Koku ispalila suzavac na okupljeno mnoštvo koje je uzvikivalo uvrede.

Pročitajte više