Nastavljeno suđenje Bjelovarcima za ratni zločin

SVJEDOČENJEM Tihomira Wagnera danas je na varaždinskom Županijskom sudu nastavljeno suđenje policajcima Luki Markešiću, Zdenku Radiću, Zoranu Marasu i Ivanu Orloviću optuženima za ratni zločin protiv zarobljenika i civila.

Njih se tereti za događaje nakon zauzimanja tadašnje vojarne JNA "Božidara Adžije" u Bjelovaru 29. rujna 1991. kad je zarobljeno šest pripadnika jugoslavenske vojske. Oni su odvedeni u bjelovarsko-bilogorsku Policijsku upravu, a Markešić, koji je tada bio pomoćnik načelnika Odjela operativnih poslova Uprave, 3. listopada 1991. je po optužnici rekao Wagneru, voditelju smjene operativnog dežurstva, da će tijekom večeri doći pripadnici specijalne policije i odvesti zarobljenike.

Specijalci Maras, Radić i Orlović po zarobljenike su došli noću 4. listopada i odvezli ih u šumu Česmu kod Malog Korenova. Tamo su, navodi se u optužnici, ubili šest pripadnika JNA, a civil Savo Kovač preživio je s teškim ozljedama.

Tihomir Wagner danas je potvrdio da mu je Markešić rekao da će noću specijalci sprovesti zarobljenike, što mu je bilo "normalno" jer je pretpostavljao da će ih odvesti na drugo mjesto, što se i inače činilo.

Specijalci su zarobljenike odveli, a u neko doba noći policajci iz Čazme su ga, kaže Wagner, obavijestili da se njihovoj ophodnji javio krvavi čovjek koji je rekao da je ustrijeljen.

Nakon nekoliko dana o svemu što se dogodilo ispitivan je na policiji u Koprivnici. Negdje 2000. opet je s tim u vezi pozvan na obavijesni razgovor. U međuvremenu mu je neki čovjek u gostionici u Žabnom rekao da bi mu, "želi li sačuvati glavu, bilo pametno reći da su taj dan zarobljenike odveli Maras, Radić i Orlović te da su oni počinili zločin". Kad se nakon toga vratio kući, pred vratima mu je netko ostavio plinsku bocu, što je smatrao upozorenjem.

Zato je poslije na razgovoru u PU rekao onako kako mu je savjetovano, a to je ponovio i istražnom sucu.

Na prvom suđenju u Bjelovaru, međutim, dao je iskaz kao i na ovom ponovljenom suđenju, jer su, kazao je, tamo bili novinari. Wagner je u istrazi rekao i kako je vidio da su Maras, Radić i Orlović odveli zarobljenike, no na suđenju je rekao da su to mogli, ali i nisu morali, biti oni, jer ih je svakodnevno viđao, pa je moguće da je došlo do pogrješke.

Suđenje se nastavlja.

Pročitajte više