Nastavljeno suđenje Miloševiću - teme zdravlje, stambolić i BiH

PRED Haškim sudom (ICTY) u ponedjeljak je nastavljeno suđenje bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, nakon dvotjednog prekida zbog njegovih problema s povišen krvnim pritiskom.

Milošević je uputio kritiku raspravnom vijeću i tužiteljima jer su prošloga tjedna, u njegovoj odsutnosti, utvrdili da on "odbija preporučene lijekove i namjerno pogoršava svoje stanje".

Te je tvrdnje odbacio kao "netočne i zlonamjerne", rekavši da nikada nije odbio lijek, već je tražio njegovu zamjenu zbog nuspojava kao što su "ošamućenost i nesanica". Pritvorski liječnik mu je promijenio terapiju i sada su mu se tlak i spavanje normalizirali, rekao je.

Od raspravnog vijeća Milošević je zatražio da mu omogući "javno saslušanje vezano uz medijsku kampanju" koja se u Srbiji vodi protiv njegove supruge i njega u "slučaju Stambolić". Optužio je haško Tužiteljstvo da "orkestrira tu kampanju i proizvodi neistine" te se požalio da mu izostanak suprugine potpore škodi zdravlju.

Milošević i njegova supruga Mira Marković sumnjiče se za upletenost u otmicu i ubojstvo bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića, čiji su ostaci pronađeni prošloga petka na Fruškoj gori.

Njega su u kolovozu 2000. oteli i ubili specijalci Službe državne sigurnosti Srbije (SDB), koja je bila pod neupitnom Miloševićom kontrolom.

Predsjednik vijeća, sudac Richard May, odbio je zahtjev optuženog, rekavši da se sud bavi samo činjenicama vezanim uz suđenje.

U nastavku suđenja u ponedjeljak je na zatvorenoj sjednici svjedočila jedna "zaštićena svjedokinja" optužbe u dijelu dokaznog postupka za zločine u BiH.

Iako još traje hrvatski dio dokaznog postupka, tužitelj Geoffrey Nice je za ovaj tjedan iznimno najavio svjedočenje jednog broja svjedoka iz BiH o događajima u Bijeljini i Bratuncu.

Nakon "zaštićene svjedokinje", na otvorenoj sjednici iskaz je počeo davati svjedok Alija Gušalić, Bošnjak iz Bijeljine koji je sudjelovao u prvim sukobima Srba i Muslimana u tom gradu na sjeveru Bosne u proljeće 1992.

Gušalić je svjedočio o naoružavanju Srba u kojem je sudjelovala JNA, Teritorijalna obrana i Srpska radikalna stranka Vojislava Šešelja.

Svjedok je govorio o osnivanju kampa za obuku "Arkanovaca i Šešeljevaca" kod mjesta Amajlije kod Bijeljine, u kojem su kasnije ubijani Bošnjaci odvedeni iz grada.

Gušalić, Bošnjak koji je oženjen Srpkinjom, a dva su mu brata ratovala u srpskoj vojsci, opisao je svoje sudjelovanje u jednom bizarnom incidentu u Bijeljini gdje je rat počeo na prostoru između kafića "Istanbul" i kafića "Srbija" koji su udaljeni 50-tak metara.

Ispred "Istanbula" je 29.03.92. bačena ručna bomba od koje je ranjeno sedam osoba. Sutradan je Gušalić došao na piće u kafić "Srbija" na konju.

Nakon jednog je pića odbijen pa se vratio s bombom koju su mu dali u "Istanbulu". No, prije nego je uspio baciti bombu, i on i konj ranjeni su hicima iz vatrenog oružja.

Na sudu je rekao kako danas žali što nije bacio bombu zbog zločina koji su kasnije počinili "Šešeljevci" iz kafića "Srbija".

Gušalić nastavlja svjedočiti u utorak.

Pročitajte više