Nastavljeno suđenje ruskom naftnom tajkunu

SUĐENJE ruskom naftnom magnatu Mihailu Hodorkovskom nastavljeno je u ponedjeljak, na dan kada je Jukos, tvrtka u njegovu većinskom vlasništvu, dala novu ponudu kako bi spriječila da država zamrzne imovinu zbog neplaćenih poreza..

Novi izvršni direktor Jukosa Stephen Theede predložio je plaćanje 7,5 milijardi dolara u iduće tri godine za podmirivanje poreznih obveza, no država je ostala hladna.

"Vlada smatra da ta ponuda nema previše smisla", piše list Vedomosti, pozivajući se na vladin izvoz.

Jukos nije poštovao rok do 7. srpnja za plaćanje 3,4 milijarde dolara poreza, a analitičari procjenjuju da bi ukupan iznos duga mogao porasti na 10 milijardi.

Osobna imovina Hodorkovskog od 15 milijardi dolara učinila ga je najbogatijim Rusom, a mnogi smatraju da su njegov pad uzrokovale donacije oporbenim liberalnim strankama.

Policija ga je uhitila u kolovozu prošle godine zbog, drže neki analitičari, njegovih političkih ambicija, koje Kremlj nije tolerirao.

Predsjednik Putin pozvao je nedavno da se učini sve kako bi se spriječio kolaps Jukosa, no unatoč tome napadi na najveću rusku naftnu kompaniju se nastavljaju.

(Hina) xbcav ydgk

Pročitajte više