Natezanje završeno: Američki Kongres prihvatio zakon o proračunu



KOMPROMISNO rješenje državnog proračuna koje su dogovorili demokrati i republikanci prošlo je u američkom Kongresu sa 260 glasova za i 167 glasova protiv. Čak 59 republikanaca prekršilo je "stranačku stegu" i glasalo protiv prijedloga budžeta koji je za 38,5 milijardi dolara manji od izvornog prijedloga Baracka Obame.

Očekuje se da će budžet bez ikakvih problema biti prihvaćen u Senatu, kojeg za razliku od Kongresa kontrolira Demokratska stranka, nakon čega će ga Obama potpisati. U zadnji je čas tako izbjegnuto "gašenje" američke vlade. Podsjećamo, pregovori su trajali danima da bi republikanci u zadnji čas pristali na kompromis. Da dogovor nije postignut, gotovo sve državne institucije prestale bi s radom.

"Je li ovaj prijedlog savršen? Ne. Ja ću biti prvi koji će priznati da ima svoje mane. Ali tako je to kada imate podijeljenu vladu", rekao je u svom uvodnom govoru John Boehner, republikanac koji predsjeda Kongresom. Ništa optimističniji nisu bili ni demokrati, koji su istaknuli da prihvaćaju dio rezova koje su im republikanci nametnuli samo zato da izbjegnu urušavanje sustava.

Ovo je, međutim, samo uvod u veliku bitku koja očekuje zastupnike dvije zaraćene političke platforme u SAD-u. Republikance i demokrate uskoro očekuje rasprava u budžetu za iduću fiskalnu godinu, u kojoj će posebno veliku ulogu imati financiranje sektora zdravstva.

Pročitajte više