NATO u Afganistanu ubio devet djece

JEDAN od NATO-ovih zračnih udara u Afganistanu ubio je devetoro djece koja su prikupljali drva za ogrjev, prenosi danas Washington Post. Djecu je ubila bomba, a predsjednik Hamid Karzai odmah je zatražio ispriku od zapovjednika NATO- ovih snaga.

"Duboko žalimo zbog ove tragedije i ispričavamo se članovima afganistanske vlade, narodu i najvažnije, članovima obitelji poginulih u našoj akciji", izjavio je NATO-ov general David H. Petraeus.

Isprika se već opisuje kao nezapamćeno pokajnička za najjači svjetski vojni savez, iako su iz NATO-a samo potvrdili da je u njihovom napadu stradalo 9 civila, zaobilazeći potvrditi da su ubijena djeca.

General Petraeus je kazao: "Da se ove smrti više nikad ne bi smjele ponoviti i da će se osobno ispričati Karzaiju".  No, napad je samo pojačao tenzije između Karzaija i NATO-ovih zapovjednika u Afganistanu, nakon prošlomjesečnog napada u kojem su u provinciji Kunar stradali deseci civila. Napad u kojemu su ubijena djeca također se dogodio u Kunaru.

"Jadni i nevini civili nastavljaju svakodnevno stradavati, u neopravdanim NATO-ovim akcijama. Dok god u NATO-ovim udarima budu ubijani civili, borba protiv terorizma u afganistanskim selima neće uspjeti" izravno je poručio afganistanski predsjednik.

Pročitajte više