Ne pretjerivati s korištenjem morfija kod srčanih bolesnika

AMERIČKI znanstvenici sa Sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini nedavno su objavili rezultate istraživanja prema kojima je opasnost od smrti kod teških srčanih bolesnika kojima se daje morfij za spmanjenje bolova u predjelu prsnog koša kao posljedice srčanog udara, veća za pedeset posto.

Naime, objasnili su kako morfij može "zamaskirati" prave simptome kod teških srčanih bolesnika i na taj im način učiniti više štete neko koristi. Oni kardiolozima savjetuju da kod takvih pacijenata terapiju započnu najprije s odgovarajućom količinom nitroglicerina, a zatim, ako je nužno, prijeđu na morfij.

"Rezultati naših istraživanja pokazuju da se treba zamisliti nad dosadašnjom rutinskom upotrebom morfija kod ove skupine srčanih bolesnika", rekao je kardiolog sa Sveučilišta Duke dr. Trip Meine koji je vodio istraživanje.

U članku objavljenom u časopisu "American Heart Journal" znanstvenici su među ostalim iznijeli podatak prema kojemu su se oba lijeka počela koristiti puno prije početka moderne medicine. Morfij je prvi put upotrijebljen za smanjenje boli u prsnom košu prouzročene srčanim udarom 1912., a nitroglicerin se počeo koristiti prije više od 130 godina.

Pročitajte više