nedjelja 15.6. VJEŽBANJE SMANJUJE MOGUĆNOST KOMPLIKACIJA U TRUDNOĆI

Kod žena koje su fizički aktivne tijekom godine dana prije trudnoće i u prvim mjesecima trudnoće, primijećena je manja mogućnost komplikacija u trudnoći poput povišenog krvnog tlaka, tvrde američki znanstvenici. L

O visokom krvnom tlaku koji se javlja u trudnoći, odnosno preeklampsiji koja predstavlja rizik i za majku i za fetus i koja u rijetkim slučajevima može dovesti čak i do smrti, zna se vrlo malo.

Dr. Michelle A. Williams iz Švedskog medicinskog centra u Seattleu i njezini kolege u članku objavljenom u lipanjskom broju stručnog časopisa Hypertension navode da su prijašnja istraživanja pokazala kako rekreativna tjelesna aktivnost u prvih 20 tjedana trudnoće smanjuje rizik od komplikacija. Međutim, učinak tjelovježbe prije začeća i tipičnih dnevnih aktivnosti bili su nepoznati.

Kako bi ih istražili, Williams i njezini kolege ispitali su 201 ženu s preeklampsijom koje su rodile između 1998. i 2001. godine te 383 žene koje nisu patile od visokog krvnog tlaka tijekom trudnoće. Te su žene ispunjavale upitnike o svojim rekreativnim aktivnostima, poput hodanja i penjanja uza stube, u godini dana neposredno prije začeća te u prvih 20 tjedana trudnoće.

Istraživanje je pokazalo da je rizik smanjen za tridesetak posto kod žena koje su sudjelovale u rekreativnim tjelesnim aktivnostima u početku trudnoće ili tijekom godine dana prije začeća. Sa smanjenim rizikom povezana je i brzina hoda jer se najkorisnijim pokazalo hodanje brže od pet kilometara na sat.

Rizik je ponešto smanjen čak i kod žena koje nisu redovito vježbale, ali su se svakodnevno uspinjale na drugi kat ili više.

(Hina) jšk dgk

Pročitajte više