Nenad Bakić s 20 milijuna kuna spasio Varteks

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

NENAD BAKIĆ, jedan od najvećih investitora na Zagrebačkoj burzi, spasio je uplatom od oko 20 milijuna kuna dokapitalizaciju Varteksa, čime će toj tekstilnoj tvornici biti omogućen opstanak, nakon što je britanski fond Valtegra odustao od tog posla.

Bakić je već ranije imao 17 posto Varteksa, a ovom dokapitalizacijom je dodatno "podebljao" svoju poziciju, što je svakako dobra vijest za varaždinske tekstilce jer se očekuje njegov veći angažman oko kompanije, što bi moglo biti prijelomno u poslovanju Varteksa.

"Kao najveći dioničar cijelo vrijeme sam bio pasivan – iako sam u nekom trenutku i daleko prešao ono što bi se od ikojeg dioničara očekivalo, posudio (beskamatno) novac kako bi se mogle isplatiti plaće – smatrajući da ima dovoljno zalihe u bilanci da će uprava uspjeti financijski restrukturirati kompaniju. Kad je situacija već postala ‘gusta’, pojavio se investicijski ‘rescue’ fond Valtegra sa željom dokapitalizacije, što se činilo kao odlična varijanta za Varteks.

Međutim, kako se to na koncu nije dogodilo, Varteks je došao baš do samog ruba i, barem koliko se meni čini, u zadnji trenutak pokrenuo novu dokapitalizaciju – situacija je već bila takva da nije bilo ni dovoljno robe u dućanima", napisao je Bakić na svojoj stranici Eclectica.

Prijelomna godina za Varteks

Bakić je jedan od najuspješnijih ulagača u hrvatske dionice. Među prvima je prepoznao veliki potencijal turističkog sektora, na što je godinama upozoravao i (investicijsku) javnost. Dioničar je i Đure Đakovića koji također posljednjih godina ostvaruje sve bolje rezultate, a nadajmo se da će i Varteks krenuti u pozitivnom smjeru.

"Varteks ove godine slavi 100 godina postojanja, a uvjeren sam da će do jeseni poslovanje dovoljno živnuti da to možemo dostojanstveno proslaviti i ući u novih 100 godina. Legendarna Varteksova kvaliteta još je na glasu u mnogim krugovima, a u međuvremenu za koji dan svratite u dućane pogledati proljetnu kolekciju.

Molim sve dionike na suradnju u dobroj vjeri, kako bismo zajedno ovo napravili prijelomnom godinom za Varteks!", napisao je Bakić na Eclectici.

Pročitajte više