Neobičan potez: Kina izdavanjem dionica planira financirati ratnu mornaricu

Foto: news.cn

KINESKA narodno-oslobodilačka armija planira financirati izgradnju flote ratnih brodova izdavanjem dionica na burzi.

Kina je na vojsku prošle godine potrošila 166 milijardi dolara, te je njen vojni proračun odmah iza SAD-a.
 
Kineska mornarica intenzivira pomorsku prisutnost zbog graničnih sporova u južnokineskom moru. No, iako su najveći proizvođači vojne opreme u državnom vlasništvu, Kina ih želi približiti tržištu kapitala zbog lakšeg financiranja, koje bi osiguralo rast.
 
Kineska vojna industrija želi prikupiti 1,4 milijarde dolara, kroz državnu brodograđevnu industriju koja bi izdala dionice, te bi se time financirala izgradnja ratnih brodova.
 
Kineski vojni proračun naglo raste od 1980. godine, po dvoznamenkastim stopama svake godine, ali je ipak mnogo manji od proračuna SAD-a koji je u 2012. godini iznosio 682 milijarde dolara.
 
Kina posljednjih godina ulaže napore u stvaranje mornarice sposobne za akcije na područjima daleko od kineske obale. Kina je 2011. godine proizvela Liaoning, svoj prvi nosač zrakoplova, koji je napravljen na platformi starog ukrainskog broda, ali je pitanje vremena, smatraju analitičari, kada će Kina sagraditi svoj prvi originalni nosač aviona.
 
Izlazak na burzu kineske vojne brodogradnje je kompleksan postupak, jer uključuje izdavanje dionica dviju sestrinskih kompanija : Wuchan Shipbuilding i Dalian Shipbuilding.
 
Ove dvije kompanije bile su u sklopu kineskog državnog brodograđevnog poduzeća, ali su izdvojene prije nego što je ta kompanija izlistala dionice na burzi.
 
 
 

Pročitajte više