Neven Mimica sa Svobodom o ulasku u EU

PREDSJEDNIK Saborskog odbora za europske integracije Neven Mimica primio je u utorak u radni posjet izaslanstvo Odbora za europske poslove Zastupničkog doma češkog parlamenta, priopćila je Saborska služba za odnose s javnošću.

Hrvatski i češki dužnosnici razgovarali su o suradnji dvaju odbora, osobito u vezi sa skorim pregovorima za ulazak Hrvatske u Europsku uniju (EU).

Češka je spremna savjetima iz vlastita iskustva pomoći Hrvatskoj, to više što Hrvatska ima značajnu ulogu u procesu stabilizacije jugoistočne Europe, istaknuo je Pavel Svoboda, voditelj češkoga izaslanstva

Hrvatska treba udovoljiti svim kriterijima - političkim, ekonomskim i zakonodavnim za ulazak u EU, a budući da je većina zadataka izvršena, ostaje samo jačanje konkurentnosti na međunarodnom tržištu, dodao je Svoboda.

Podsjetio je da je Europsko vijeće odredilo datum početka pregovora za 2005. i procijenio da bi Hrvatska mogla završiti pregovore do kraja 2007., a u EU ući 2008. ili 2009. godine.

Neven Mimica naglasio je da su Hrvatskoj posebno bitna češka iskustva u osmišljavanju komunikacijskog procesa za ulazak u Europsku uniju, stoji u priopćenju Saborske službe za odnose s javnošću.



Pročitajte više