Nevjernog demokratskog kongresnika napušta supruga usred izborne kampanje

TERRY ELLEN MAHONEY je jučer podnijela brakorazvodnu tužbu protiv Tima Mahoneya, demokratskog kongresnika koji brani mandat u 16. izbornom okrugu Floride.

Gospođa Mahoney je samo prije nekoliko dana javno dala podršku svom 52-godišnjem suprugu kada se javnosti ispričavao zbog skandala izazvanog ljubavnom aferom s Danielle Allen, 50-godišnjakinjom koja je bila članica njegovog izbornog stožera 2006. godine, a potom godinu dana i federalnim novcem plaćena pomoćnica u kongresnom uredu. Kada je Allen otkrila da Mahoeny viđa još jednu ženu, napustila je svog šefa koji joj je na to dao otkaz.

Javnost je za aferu saznala kada se otkrilo kako je Mahoney s odvjetnicima svoje ljubavnice postigao sudsku nagodbu u kojoj se u zamjenu za 121.000 dolara i dobro plaćeni posao u prestižnoj reklamnoj agenciji povezanoj s njim Allen obvezuje kako o aferi neće izvijestiti javnost.

Do javnosti je ipak stigla audio-snimka razgovora Allen i Mahoneya u kojoj joj on daje otkaz. FBI je, pak, otpočeo istragu s obzirom da postoji sumnja da je Mahoney, uposlivši ljubavnicu, prekršio federalne zakone te da ju je isplatio novcem poreznih obveznika.

Povijest se ponavlja

Cijelom slučaju ironičnu dimenziju daje činjenica da je 16. izborni okrug Floride - do izbora 2006. godine jedno od najtvrđih uporišta Republikanske stranke - palo u ruke demokrata zahvaljujući seks-skandalu koji je priredio Mark Foley, kongresnik  sklon "veselim igrama" s tzv. kongresnim paževima - srednjoškolcima koji u okviru posebnog programa rade kao pripravnici u Kongresu.

Otkriće da je Foley godinama slao lascivne poruke muškim kongresnim pripravnicima je protiv stranke okrenulo taj pretežno konzervativni okrug te omogućilo Mahoneyu da, temeljeći kampanju na "poštenju i obiteljskim vrijednostima" Demokratskoj stranci pribavi jedan od najvrjednijih trofeja u izbornom cunamiju koji je pomeo republikansku većinu iz oba doma Kongresa.

Foleyevi nestašluci s pripravnicima i tzv. kongresnim paževima su, pak, imali posljedice i na nacionalnoj razini. Otkrilo se kako je vodstvo republikanske većine u Kongresu bilo upoznato s njima, ali je odlučilo disciplinirati Foleya s par verbalnih "packi" i zataškati cijeli slučaj. Mnogi smatraju da je Foleyev skandal bila "kap koja je prelila čašu" i uvjerila birače da su republikanci nepopravljivo bahati i korumpirani, odnosno da ih treba čistiti iz Kongresa.

Iako se otkrilo da je i demokratsko vodstvo znalo za nestašluke svog zastupnika, malo je vjerojatno da će učinci na demokrate biti isti kao i na republikance prije dvije godine. Pažnja javnosti je zaokupljena "obamamanijom", a i mediji se daleko manje trude priču o Mahoneyju dovoditi na naslovnice nego što je bio slučaj s Foleyem.

Mala utjeha za republikance

Terry Mahoney je u svojoj tužbi navela kako je brak "nepovratno razbijen i treba biti razvrgnut" te zatražila da se točno utvrdi količina i opseg zajedničke imovine, s obzirom da je "otkrila da ju je njen suprug rasipao u prethodne dvije godine".

Ni gospođa Mahoney ni njen suprug se nakon vijesti o tužbi nisu obratili javnosti. Cijeli je slučaj odbio komentirati i Mahoneyev republikanski protukandidat Tom Ronney, izjavivši kako će se njegova kampanja temeljiti na "stvarnim pitanjima".

Mahoney je, pak, još u petak odbio bilo kakve špekulacije o tome da će, poput Foleya, podnijeti ostavku i odustati od izborne utrke. U ruke medija je, pak, "procurila" interna republikanska anketa napravljena nakon izbijanja afere koja ukazuje na uvjerljivo Rooneyevo vodstvo. Među komentatorima vlada konsenzus o tome da će republikanci upravo u 16. izbornom okrugu Floride doživjeti utješnu pobjedu na izborima koji će za njih u najvećem dijelu SAD za njih predstavljati potop.

D.A.

Pročitajte više