New Yorker: Rumsfeld zanemario upozorenja

AMERIČKI ministar obrane Donald Rumsfeld nekoliko je puta odbacio primjedbe savjetnika iz Pentagona koji su ga upozoravali da će za rat u Iraku trebati više vojnika i oklopnih vozila nego što je on zamislio, piše američki tjednik New Yorker Magazine.

U članku koji donosi u broju od ponedjeljka, list tvrdi da je Rumsfeld najmanje šest puta tijekom razrade planova za napad na Irak odbio savjete da poveća broj vojnika i oklopnih snaga koje treba poslati protiv snaga sadama Huseina.

Pozivajući se na visoke izvore u Pentagonu u tekstu se navodi da je Rumsfeld zanemario savjet zapovjednika anglo-američkih snaga generala Tommya Franksa koji je tražio pričeka sa početkom akcije kako bi se kopnene snage kojima je Turska uskratila prolaz dovele u Irak sa druge strane.

Američki ministar obrane uvjerava američku i svjetsku javnost da akcija u Iraku teče po planu i bez zastoja. New Yorker, citirajući obavještajne izvore, navodi da je američka strana u Iraku naišla na probleme. U tekstu se kaže da je potrošen veći dio zaliha krstarećih raketa tomahawk, da na nosačima zrakoplova ima sve manje bombi i raketa sa preciznim navođenjem a da veliki dio borbenih vozila na terenu treba popravke.

Obavještajni izvori izjavili su za list da je Rumsfelt htio "jeftino proći" i da je mislio da će rat dobiti u kratkom vremenu.

Pentagon nije htio komentirati podatke koji su iznijeti u tekstu.

(Hina) sb

Pročitajte više