Newyorška policija otkrila pojedinosti o bombama korištenim u Londonu

BOMBAŠI samoubojice odgovorni za napade u Londonu 7. srpnja upotrijebili su za spravljanje eksploziva sastojke do kojih se može lako doći u običnim dućanima, priopćila je newyorška policija.

Pojedinosti o bombama upotrijebljenim u Londonu newyorški policajci otkrili su čelnicima privatnih službi sigurnosti na sastanku održanom u srijedu, a posvećenom jačanju budnosti protiv terorizma u New Yorku.

Dužnosnici newyorške policije su kazali kako istražitelji u Londonu misle da su bombaši upotrijebili eksploziv pod nazivom HMDT koji se zasniva na peroksidu. Eksploziv se može spraviti korištenjem vodikovog peroksida, koji se upotrebljava za izbjeljivanje kose, limunske kiseline, koja se koristi za očuvanje hrane te tableta za zagrijavanje koje vojska koristi za kuhanje.

Šef newyorške policije Raymond Kelly je rekao da se prvotno mislilo da su teroristi upotrijebili prokrijumčarene vojne eksplozive, ali da je zapravo vjerojatnije da su otišli u prodavaonicu kozmetičkih proizvoda.

Istražitelji također misle da je eksplozija tri bombe u londonskoj podzemnoj željeznici izazvana pomoću mobitela čiji su alarmi bili namješteni na 8,50 sati ujutro.

Slični eksplozivni spojevi upotrijebljeni su i u pokušaju napada u Londonu 21. srpnja s tim da su detonatori bili ručno aktivirani.

Kelly je upozorio da se tvari i metode korištene u londonskom napadu lako mogu primijeniti i u New Yorku.

Pročitajte više